Latvijas ĀM uztrauc, ka Daugavpils pērk Tveras tramvajus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Drošības policija paziņoja, ka neiebilst pret iepirkumu, kaut arī uzskata, ka, "iespējams, nākotnē tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju".

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, ka tā "nesaprot Daugavpils domes pieņemto lēmumu" par Tveras vagonbūves rūpnīcas (TVR) tramvaju iegādi, raksta "Naša gazeta".

Neskatoties uz "Daugavpils satiksme" vadītāja Romāna Savicka paziņojumu, ka pašvaldība saņēmusi attiecīgas ĀM un Drošības policijas atļaujas, ministrijā apgalvo, ka "tiešā veidā šis jautājums netika apspriests".

"ĀM vairākkārt gan sarakstē ar Latvijas kompetentajām institūcijām, gan publiskajā telpā tika norādījusi uz riskiem, ko šāds darījums var radīt. Vienlaikus jāņem vērā, ka ĀM nav kompetentā institūcija, kas var pārraudzīt Daugavpils domes lēmumus publisko iepirkumu jomā," - teikts iestādes paziņojumā.

Tramvajs 71-911 City Star - Sputnik Latvija
Tveras tramvaju dēļ Latvija teju sastrīdējusies ar Baltkrieviju

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis paziņoja, ka informācija par iepirkumu nodota Satversmes aizsardzības birojam, taču atbilde pagaidām nav saņemta. Drošības policija maijā paziņoja, ka neiebilst pret iepirkumu, kaut arī uzskata, ka, iespējams, nākotnē tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju, jo tramvaju iegādei piesaistīti Eiropas līdzekļi. Tiesa, aizliegt tramvaju iegādi no šī uzņēmuma policija nevar.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis tāpat pauda nesaprašanu sakarā ar Daugavpils izvēlēto sadarbības partneri. Līdz Drošības policijas atbildei citi ierēdņi un politiķi ar aizdomām attiecās pret tramvaju iepirkšanu, jo rūpnīca izgatavo arī ložmetējus.

Daugavpilī ieplānots masveida tramvaju parka un infrastruktūras atjaunošanas projekts. Tiks ielikts arī jauns sliežu ceļu posms. Projekta finansējumam paredzētie 13 miljoni eiro no ES fondiem ir jāizmanto līdz 2023. gada augustam. Tāpēc pilsēta nolēma turpināt tramvaju satiksmes modernizācijas projektu un par 4,95 miljoniem eiro iegādāties no Lietuvas Railvec Tveras vagonbūves rūpnīcas četru asu tramvajus.

Tveras vagoni varēja parādīties arī Liepājas ielās, taču Railvec neizgāja iepirkuma konkursa kvalifikācijas atlasi. Liepājas uzņēmums "Liepājas tramvajs" uzskata, ka ir izglābis pilsētu no "aizdomīgajiem" Krievijas tramvajiem.

Ziņu lente
0