"Gaidu tualetes papīra speciālizlaidumu": Latvijas simtgadei veltītās dizaineru ieceres

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji visai daiļrunīgi vērtē reklāmu par godu valsts simtās gadadienas svinībām – šoreiz tiek kritizēti musli un rakstaini dūraiņi.

RĪGA, 23. oktobris – Sputnik. Latvija iecerējusi svinēt savu simtgadi jau 2018. gada 18. novembrī: šajā dienā 1918. gadā tika pasludināta Latvijas Republikas neatkarība. Svētku programmā ieļauti simtiem pasākumu un projektu kultūras, izglītības, sporta, celtniecības un tūrisma nozarēs. Taču Latvijas iedzīvotājiem jubileja, šķiet, var iespiesties atmiņā ar pretrunīgām reklāmas kampaņām.

Piemēram, nesen kādā veikalā sociālā tīkla "Lūna™" ieraudzījusi musli burkas ar Latvijas simtgades marķējumu. Uz etiķetes vēstīts, ka tie ir musli ar pazīstamā latviešu deserta – rupjmaizes kārtojuma – garšu. Tāpat dizaineri pauž, ka valsts simtgadei veltītajam produktam ir garša "Esmu lepns latvietis".

"Simtgades produktu stulbums turpinās," – pauda Lūna™.

​"Gaidu "Latvijai 100" tualetes papīra speciālizlaidumu," – viņai atbildēja apmeklētājs ar lietotājvārdu surikāts.

​Savukārt Krišs Ēlerts ir sašutis par reklāmu, kas piedāvā 18. novembri sagaidīt rakstītos dūraiņos.

"Sačakarējām 4.05 ar baltā galdauta svētkiem un tagad Simtgades birojs pilnā apņēmībā  dodas pretī 18.11 ar rakstaino cimdiņu dienu," – sašutis Krišs.

Taču viņām iebilda, ka Baltā galdauta svētki (sena latviešu tradīcija svinīgos gadījumos klāt galdu ar baltu austu, visbiežāk – linu – galdautu un pulcēties pie galda ar tuviniekiem – red.) nav nekas slikts.

​"Man patīk baltā galdauta svētki. Tikai nevajag VISU 4.maiju tā saukt. Daļu, kur cilvēki sasēž pie balti klātā galda kā pie vienotības, svētku, mūsu karoga baltās līnijas metaforas. Jo arī laiks maijā jau tik labs, lai klātu kopus galdu ārā. Bet, protams, tas neizsmeļ visu par 4.05.," – atzīmēja Henrieta Verhoustinska.

​"Ir ļoti bīstami vienkāršot un nerunāt par savu vēsturi. 18.11&04.05 ir jārunā un jālepojas par demokrātisko procesu, caur kuru ieguvām savu valsti, ne cimdiņi ne galdauti diemžēl to nekad nespēs," – ir pārliecināts Krišs Ēlerts.

Līdzīgu viedokli izteica Pasaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja Sarmīte Kolāte.

​"Man patīk aicinājums atgriezt garderobē rakstainos cimdus, bet pasludināt tos par 18.11 lietu ir stulbi," – viņa norādīja.

Atgādināsim, ka šomēnes sociālo tīklu apmeklētāji jau kritizēja "Latvijas nacionālo kafiju" – arabiku no Hondurasas. Uzraksts uz tās pauž "Nacionālā kafija. Audzēta Hondurasā. Grauzdēta un izlolota Latvijā".

Ziņu lente
0