Latvijā pietrūkst difterijas vakcīnu

© pixabayVakcinācija
Vakcinācija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīnu skaits ir pietiekams bērniem un steidzamajām injekcijām cilvēkiem, kuri saskārušies ar slimniekiem, taču plānveida vakcīnas pieaugušajiem nāksies atlikt.

RĪGA, 22. oktobris — Sputnik. Latvijā izveidojies difterijas vakcīnu deficīts, ņemot vērā to, ka ražotājs pārtraucis piegādes, vēsta Skaties.lv.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicinājis atlikt pieaugušo revakcināciju pret difteriju. Pagaidām noteikts kombinētās vakcīnas ierobežojums pret difteriju un stingumkramjiem. SPKC norādīja, ka tas neietekmēs vakcīnu kalendāru.

"Kamēr ir šis vakcīnas ierobežojums, ģimenes ārstiem un visām ārstniecības iestādēm sniegtas rekomendācijas iespēju robežās atlikt plānveida vakcināciju. Intervāls ir 10 gadi starp šīm potēm, un daži mēneši šādā situācijā neko neizšķir," – žurnālistiem pastāstīja SPKC Infekcijas slimību profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš uzsvēra, ka bērniem paredzētās vakcīnas pieejamas pietiekošā daudzumā un visas potes tiek veiktas pēc valsts noteiktā grafika. Vakcīnu krājumi ir pietiekoši arī neatliekamiem gadījumiem: ja pacients saskāries ar difterijas slimnieku vai pastāv risks inficēties ar stingumkrampjiem.

Slimnīcas darbiniece - Sputnik Latvija
Brisele pieprasa vispārēju vakcināciju pret masalām

"Ir izveidots difterijas vakcīnas rezerves krājums valstī, kuru varētu izmantot neatliekamiem pieprasījumiem, kad ārstniecības iestāde prasa šo vakcīnu, lai sniegtu palīdzību pacientiem pēc traumas," – norādīja Perevoščikovs.

Amatpersonas paskaidroja, ka saspringtā situācija ar vakcīnu deficītu pieaugušajiem izveidojusies ražotāju vainas dēļ. Plānots, ka difterijas un stingumkrampju vakcīnas piegādes tiks atjaunotas nākamgad.

"Bieži vien šādi pārrāvumi rodas dēļ tā, ka attiecīga zāļu sērija neiziet kvalitātes kontroli. Līdz ar to, iespējams, pašā ražotne ir kaut kādas tehniskas problēmas. Ražotājs minēja vēstulē, ka janvārī piegādes atjaunosies," – atklāja Nacionālā veselības dienesta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieks Ainārs Lācbergs.

Ziņu lente
0