Divi miljoni eiro un vēl šis tas: iekritusi kārtējā Latvijas banka

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bankai "LPB Bank" sarīkots demonstratīvs pēriens – par pārkāpumiem piespriests sods vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā, lai citiem ne prātā nenāktu grēkot.

RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) organizējusi pārbaudes bankā LPB Bank. To rezultātā konstatēta virkne pārkāpumu, vēsta Mixnews.lv.

Pārbaudes gaitā tika izpētīti klientu darījumi līdz 2018. gada 28. augustam. Ziņots, ka pārbaudēs konstatētie pārkāpumi liecina par nopietniem trūkumiem bankas iekšējās kontroles un finanšu noziegumu novēršanas sistēmā.

Bankas ABLV ēka - Sputnik Latvija
Atklāta kreditoru prasību summa pret ABLV Bank

FKTK piespriedusi LPB Bank sodu 2,2 miljonu eiro apmērā par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem.

Tagad LPB Bank pienākums ir mēneša laikā pēc administratīvā akta sastādīšanas iemaksāt valsts budžetā soda naudu 75% apmērā no likumā paredzētās maksimālās soda naudas (10% no gada apgrozījuma).

Tāpat bankai izteikts brīdinājums un uzdots atsaukt par finanšu noziegumu novēršanu atbildīgo valdes locekli Arni Kalveršu.

FKTK ziņo, ka bankai noteiktas arī citas tiesiskās saistības – tai nāksies komisijas noteiktajā termiņā iesniegt pasākumu plānu konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai, kā arī veikt iekšējās kontroles sistēmas neatkarīgu vērtējumu.

FKTK paskaidroja, ka LPBK Bank nebija radīta tās darbības riskiem atbilstoša iekšējās kontroles sistēma, kas nodrošinātu normatīvo aktu efektīvu izpildi. Piemēram, banka nesastādīja dokumentus par to, kā klienta patiesais beneficiārs kontrolē kompāniju un saņem labumu no klienta saimnieciskās darbības. Banka nav savlaicīgi saņēmusi dokumentus, lai pārliecinātos par klientu kontos esošo līdzekļu izcelsmi, kā arī pārliecinātos, ka darījumu summa ir samērojama ar kontā esošajiem līdzekļiem.

Tāpat banka nav pietiekami izvērtējusi klientus un slikti dokumentējusi darījumu rezultātus, tāpēc sastādīti nepilnīgi slēdzieni par klientiem.

FKTK nesnauž

FKTF priekšsēdētājs Pēteris Putniņš paskaidroja, ka LPB Bank problēmu atklāšana liecina: komisija rūpīgi seko tam, kā notiek banku sektora sakārtošana. Putniņš vērsās arī pie citiem tirgus dalībniekiem un aicināja viņus pievērs uzmanību tam, ka tamlīdzīgi sistēmas trūkumi un nepilnības nav pieļaujami nevienā Latvijas bankā.

ABLV Bank - Sputnik Latvija
Cik līdzekļu jau ir izmaksāts ABLV Bank klientiem

P.Putniņš apliezināja, ka tamlīdzīgas pārbaudes un kontroles pasākumi aktīvi turpināsies.

LPB Bank vienīgais īpašnieks ir SIA "Mono", kurā 49,4% pieder Mihailam Uļmanam, vēl 32,7% - Aleksandram Plotkinam un 17,9% - Kajemam Biominam.

2018. gada jūnija beigās bankas aktīvi sastādīja 206,309 milj. eiro – par 12%, jeb par 28,196 milj. mazāk nekā 2017. gada nogalē, kad tās aktīvi sasniedza 234,505 milj. eiro. LPB Bank kapitāls un rezerves pirmajā pusgadā palielinājušies par 1,6% un jūnija beigās sasnieguši 28,751 milj.eiro.

2018. gada pirmajā pusgadā LPB Bank strādāja ar peļņu 3,526 milj.eiro – par 14% mazāk nekā šajā periodā 2017. gadā.

Tas nenozīmē, ka visus sēdinās

Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola iepriekš paskaidroja, ka Eiropas Padome kritiski izvērtējusi nevis Latvijas likumus, bet gan valsts iespējas novest atklātos finanšu noziegumus līdz apsūdzošam tiesas spriedumam.

Viņa atzīmēja: tas nenozīmē, ka tagad visus sēdinās aiz restēm, taču Latvijai nāksies pierādīt, ka finanšu noziegumi šeit tiek uztverti nopietni un valsts ir gatava spert nopietnus soļus pret personām, kas tos pastrādā.

Ziņu lente
0