Zaiceva: "saimnieks-latvietis" vispār aizmirsis, kas ir darbs

© Sputnik / Дмитрий АстаховPortfelis
Portfelis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas jaunajā Saeimā iekļuvuši cilvēki, kuri gadiem ilgi saņēmuši valsts algu un turpina dzīvot uz vienkāršo cilvēku nodokļu rēķina, viss Latvijas valstiskums ir celts uz ideoloģijas pamatiem: latviešiem jābūt kungiem, taču nevienam ne prātā nenāk: ja "latvietis te ir saimnieks", viņam tomēr jāstrādā, uzskata Jevgeņija Zaiceva.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Eiropa stāv uz ES un NATO sabrukuma sliekšņa, un šajos apstākļos Latvija nevienam nebūs vajadzīga. Pļāpāšana par izdomātiem ienaidniekiem nelīdzēs, un politiķiem būs jādomā, kā valstij izdzīvot. Tomēr jaunajā Saeimā nav redzamas figūras, kas rūpētos par Latvijas ekonomiku, nevis par savu kabatu, uzskata eksperte Jevgeņija Zaiceva.

Vecas personas, veci principi

Latvijas ekonomiste intervijā Rubaltic uzsvēra, ka 13. Saeimā iekļuvuši visi tie paši, kuri gadiem ilgi saņēmuši valsts algu un turpina dzīvot uz vienkāršo cilvēku nodokļu rēķina. Pēc viņas domām, Latvijā nav nedz konservatoru, nedz liberāļu, nedz sociāldemokrātu "tīrā" veidā. "Ir interešu klubi, kuru biedri domā tikai par savu labumu," - stāsta Zaiceva.

Pēc viņas vārdiem, to spilgti apliecina Latvijas politiķu rīcība un paziņojumi.

Nodokļu aprēķināšana - Sputnik Latvija
Nodokļu reforma – kārtējais veids aptīrīt latviešus

"Kad Latvijas Ekonomikas ministrija, ieguldot miljoniem eiro, runā par nacionālās drošības paaugstināšanu enerģētikas sistēmā, bet pieslēdzas Polijas tīkliem, no kuras Latvija saņems elektroenerģiju pēc pārpalikuma principa, jārunā par marasmu, nevis par ekonomiku," - uzskata Zaiceva.

Veselības ministrijas vadītājas Andas Čakšas vārdi par to, ka vēlētāju zema aktivitāte pagājušajās parlamenta vēlēšanās liecina par to, ka cilvēki ir apmierināti ar situāciju valstī, pēc Zaicevas domām, nozīmē vienu: Latvijas iedzīvotājiem jāaizmirst par situācijas uzlabošanos veselības aprūpes sistēmā.

Ja premjera kandidāts no "Saskaņas" Vjačeslavs Dombrovskis pirms Saeimas vēlēšanām sola palielināt pensijas līdz 400 eiro, paņemot otrā pensiju līmeņa naudu, tad "viņš vai nu vispār neko nesaprot ekonomikā, vai pēc kāda pasūtījuma grasās sagraut Latvijas pensiju sistēmu," - uzskata Jevgeņija Zaiceva.

Pat it kā labu piedāvājumu – palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu nav iespējams īstenot, neatņemot būtiskus ieņēmumus pašvaldību budžetiem, norādīja ekonomiste un piebilda, ka tādu tuvredzīgu piemēru sarakstu – politiķi tikai sola, bet neskaidro, kā īstenot iniciatīvas, nenodarot kaitējumu, - var turpināt.

"Latvietim-saimniekam" ir jāstrādā

Jevgeņija Zaiceva atzīmē, ka Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas sabiedrība sadalīta savējos un svešiniekos, un nodarbojas ar laupīšanu un iznīcināšanu: nekad Latvijas varai nav bijis tāda uzdevuma – strādāt valsts un cilvēku labā.

Viņa piezīmēja, ka Latvijas valstiskuma pamatā ir gluži vienkārša ideoloģija: latviešiem jābūt kungiem.

Vēlēšanas - Sputnik Latvija
Tikai viens no 100 Latvijas iedzīvotājiem tic, ka partijas izpildīs visus savus solījumus

"No tās izriet Satversmes preambula, likumi, lozungi, uzvedības manieres un, galvenais, savs, "latviskais" pasaules redzējums, kas neļauj pat padomāt: ja "latvietis te ir saimnieks", tad viņam vispār ir jāstrādā," - uzsvēra Zaiceva.

Tā vietā Latvijas politiķi runā par izdomātiem ienaidniekiem un cer uz ES naudu. "Savā pamatmasā eirofondi ir bezkaunīgi un noziedzīgi "izlaupīti", aizbildinoties ar to apguvi," - uzsvēra Zaiceva.

Pēc ekonomistes domām, Latvijai ir jāsamazina valdības sektors, kurā šodien ir 226 tūkstoši cilvēku. Piemēram 1935. gadā, kad Latvijā dzīvoja apmēram tikpat cilvēku, ka pašlaik (1,9 miljoni cilvēku), valsts pārvaldē bija nodarbināti tikai 16 tūkstoši cilvēku, viņa atgādināja.

"Te jums ir atbilde, cik pārvaldnieku vajag valstij pat nevis Interneta laikmetā, bet tad, kad pasts tika izvadāts ar zirgiem," - viņa teica.

Ziņu lente
0