Kalniņš: ES "kolhozā" Latvija veģetēs un pielāgosies

© Foto : e-art.lvImants Kalniņš
Imants Kalniņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slavenais komponists, bijušais Saeimas deputāts Imants Kalniņš uzskata, ka, atrodoties ES sastāvā, Latvijai neesot cerību izdzīvot kā nacionālai valstij.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Latvija, atrodoties ES, nevar būvēt savu valsti pati, viņa atrodas kolhozā un ir spiesta pielāgoties tiem, kam ir reāla vara. Šī situācija ietekmē arī partiju programmas, kuras šodien iet uz Saeimu: viņiem vienkārši nav ko piedāvāt, esošā politiskā un ekonomiskā konjunktūra neļauj šeit kaut ko iesākt, uzskata komponists, bijušais vairāku Saeimas sasaukumu deputāts Imants Kalniņš, vēsta Press.lv.

Latvijas nākotne — veģetēšana

Latvija nevar pie sevis darīt visu tā, kā tai vēlētos — atrodoties ES sastāvā, tai nav iespēju pieņemt patstāvīgus ekonomiskus lēmumus un strādāt savā labā.

Prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Politika
Prezidentu neapmierina vecā Saeima, un viņš varētu atlaist arī jauno

"Viens no cēloņiem ir tie konkurējošie personāži pasaulē, kas ir stipri lielāki un varenāki par mums. Mēs neesam vienīgie pasaulē, un līdz ar to mēs nevaram noteikt visu, kā mēs gribētu," paziņoja Kalniņš intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei.

Viņš atgādināja, ka parādi Eiropas Savienībā komandē ekonomiski stipras valstis, visu ekonomisko aktivitāti Latvijā nosaka "neskaitāmas regulas, kuras nebūt netiek pieņemtas jaunāko konkurēt nespējīgo dalībvalstu interesēs".

Šajos apstākļos Latvija meklē, kam lai būtu lojālai, norādīja Kalniņš.

"Ja šeit ir bezcerība, tad jauns lojalitātes objekts mums ir jāmeklē. Ja mēs nespējam ieraudzīt savu nākotni, tad ir jāmeklē cita iespēja, cita lojalitāte. Bet tas ir — cik garš, tik plats. Tādēļ es saku — mūsu domas pilnīgi fokusējas uz to — bet kā tad, pie kā tad mums pieslieties, lai izdzīvotu?" pateica komponists.

Pēc viņa domām, latviešiem gadsimtu laikā jau izveidojusies spēja pielāgoties, lai izdzīvotu.

"Esmu domājis par to, ko uz latviešiem var attiecināt — pielāgošanos, kolaborēšanu, sauciet to, kā gribat, bet galu galā vēstures gaita caur gadiem, caur gadsimteņiem liecina, ka latvieši ir bijuši spiesti pielāgoties," pateica Kalniņš.

Bijušais deputāts uzskata par taisnīgu viedokli, ka Latvija ir Eiropas Savienības nomale. "Tā tas arī notiek, un tāda izskatās mūsu valsts perspektīva," pateica Kalniņš.

Saeima nav vajadzīga

Tā kā latviešiem nav iespējas ekonomiski, saimnieciski veidot savu valsti, jo viņu iespējas nosaka sistēma, kurā viņi atrodas, tad arī politiskajiem spēkiem nav ko piedāvāt vēlētājiem savās programmās, norāda Kalniņš.

"Šī paša iemesla dēļ, ka mums nav iespējas, šī piedāvājuma arī nav. Tā vietā, lai salabotu cauro jumtu, no jauna iestiklotu logus un ieceltu durvis atpakaļ eņģēs, ļaudis nodarbojas ar atlikušo krēslu pārbīdīšanu no vienas istabas otrā. (…) Ko tu tiem cilvēkiem pateiksi? Kā tava partija uzlabos šo situāciju? Viņai nemaz nav iespēju to uzlabot. Viņai ir iespēja tikai pakļauties ES konjunktūrai," norādīja Kalniņš.

Pēc viņa domām, arī Latvijas Saeima šajā politiskajā konjunktūrā ne uz ko nav spējīga un pat nav vajadzīga.

"Bez tā varētu brīnišķīgi iztikt. Pietiktu ar administratīvo aparātu," uzskata bijušais deputāts. Viņš piebilda: "Mēs jau esam kolhozā. Subkolhozā. Mūsu parlaments ir Eiropas Savienības parlaments. Priekš kam vēl katrai valstij savs parlaments."

ASV diktāts

Intervijas laikā komponists tāpat pauda viedokli par Krievijas un Latvijas attiecībām. Pēc viņa sacītā, šodien tās veidojas ASV diktāta ietekmē.

"Latvija maksā par savu iestāšanos Rietumu klubos — NATO un Eiropas Savienībā. Līdzdalības maksa ir — naidīga politika pret Krieviju. Tas ir tas, kas mums jāmaksā," pateica Kalniņš.

Pēc viņa domām, šāda situācija nav mūsu labā.

"Jo tas paralizē mūsu resursus, neļauj mums izmantot ne mūsu jūras robežu, ne mūsu austrumu robežu ekonomiskiem sakariem. Tātad — tas ir ASV interešu diktāts, būtībā — terors. No veselā saprāta viedokļa tās ir nenormālas attiecības, kādas Latvija spiesta uzturēt," noslēgumā pateica bijušais politiķis.    

Ziņu lente
0