Ārstējies, nepārmaksājot: Latvijas iedzīvotāji pārāk daudz maksā par medikamentiem

© Pixabay / HayleybarcarMedikamenti
Medikamenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot ar šodienu 83 medikamenti no "A" zāļu saraksta kļūs lētāki.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Katru gadu Latvijas iedzīvotāji pārmaksā par zālēm apmēram 25 miljonus eiro, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Signe Bokta intervijā Latvijas Radio.

Pēc tam, kad beidzas aktīvās vielas patenta darbība, jebkura farmaceitiskā kompānija var ražot to saturošās zāles ar savu tirdzniecības zīmolu, tā saucamās ģenēriskās zāles. Turklāt šo zāļu cena var ievērojami atšķirties.

Medikamenti - Sputnik Latvija
No oktobra tiks samazinātas cenas 84 kompensējamiem medikamentiem

Pēc viņas sacītā, gadījumos, ja ārsts nav norādījis receptē, ka medikamentu nedrīkst aizstāt ar analogu, farmaceita uzdevums ir piedāvāt pacientam lētākas zāles. Taču lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju izvēlas nevis lētākus medikamentus, bet orģinālus, kuri ir ievērojami dārgāki, kaut gan efektivitāte neatšķiras.

Starpība starp lētāko un iegādāto medikamentu jāsedz pašam pacientam, atgādināja Bokta. Pēc viņas sacītā, tā ir "brīvprātīga piemaksa".

NVD jau daudzus gadus veic kampaņu "Ārstējies, nepārmaksājot!", lai atgādinātu Latvijas iedzīvotājiem par iespēju ietaupīt, izvēloties lētākās zāles no medikamentu saraksta ar vienlīdzīgu efektivitāti.

Tāpat Bokta pievērsa uzmanību tam, ka no šodienas 83 medikamenti no "A" medikamentu saraksta kļūs lētākas. Tiek prognozēts, ka kopumā Latvijas iedzīvotāji ietaupīs 2,5 miljonus eiro. Nākamā cenu samazināšana šīm zālēm gaidāma 2019. gada 1. septembrī. Tas nozīmē, ka jau nākamgad šie medikamenti kļūs par 40% lētāki.    

Ziņu lente
0