No oktobra tiks samazinātas cenas 84 kompensējamiem medikamentiem

© Simon D / pillsMedikamenti
Medikamenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau no nākamā mēneša 250 tūkstoši pacientu ar hroniskām slimībām varēs maksāt mazāk par farmaceitiskajiem līdzekļiem – Ministru kabinets apstiprinājis kompensējamo medikamentu apmaksas kārtības grozījumus.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. No 1. oktobra Latvijā samazināsies cenas 84 kompensējamiem medikamentiem, Latvijas radio 4 ēterā pastāstīja veselības minister Anda Čakša.

Šis solis kļuvis iespējams, pateicoties pārrunām ar zāļu ražotājiem.

Latvijas veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Veselības ministrijas vadītāja: Latvijā trūkst militāro ķirurgu

Čakša uzsvēra, ka pacientiem radīsies iespēja ietaupīt līdzekļus par kopējo summu 2,5 milj. eiro apmērā.

Politiķe norādīja, ka zāļu cenu samazinājums pozitīvi ietekmēs apmēram 250 000 hronisko pacientus ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, kā arī nieru slimībām.

Ministru kabinets atbalstījis kompensējamo medikamentu apmaksas kārtības grozījumus, kas paredz dārgo zāļu cenas samazinājumu. Pieņemts kompromisa variants, jo iepriekš bija plānots stingrāks cenu "koridors".

Grozījumi paredz: ja vienlīdz efektīvu medikamentu cena par vairāk nekā 100% pārsniedz lētāko zāļu cenu, to 2018. un 2019. gadā samazinās par 20% gadā. Dārgāki preparāti sarakstā netiks iekļauti.

Kompensējamo medikamentu saņēmēju saraksta paplašināšanai valts plāno papildus piešķir desmit tūkstošus eiro gadā.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga informēja, ka patlaban Latvijā 685 000 cilvēki saņem valsts kompensētus medikamentus.

Пациент в больнице - Sputnik Latvija
Čakša atradusi iespēju piespiest visus maksāt apdrošināšanas iemaksas

Viņa pastāstīja, ka to vidū ir cilvēki ar elpošanas sistēmas un ādas slimībām, kā arī citi — kopā 19 grupas.

Visbiežāk kompensējamos medikamentus saņem pacienti ar asinsrites sistēmas, endokrīnās sistēmas un vielmaiņas slimībām. Kompensējamo medikamentu saraksts ir pārskatīts četras reizes gadā, analizējot to efektivitāti un cenu. Šogad pacienti, kuri cieš no Krona slimības, čūlainā kolīta un psoriāzes, saņēma medikamentu kompensāciju 100% apmērā agrāko 75% vietā, skaidroja Štālberga.    

Ziņu lente
0