Iedzīvotāji parādā valstij vairāk nekā miljardu eiro

© Pixabay / ChronomarchieTukšs naudas maks
Tukšs naudas maks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augustā iedzīvotāju nodokļu parāds saruka, taču kopsumma joprojām pārsniedz miljardu eiro.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Iedzīvotāju nodokļu parāds Latvijā ir samazinājies — 1. septembrī tas sasniedza 1,13 miljardus eiro. vēsta press.lv, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem.

Vairāk nekā pusi summas — 672,715 milj. eiro — veido parādi valsts budžetā. Pašvaldību budžetā iedzīvotāji nav iemaksājuši 303,012 milj. eiro. Sociālo iemaksu parādi sasnieguši 153,928 milj. eiro.

Tuksnesis - Sputnik Latvija
Sausumā cietušie zemnieki varēs samaksāt nodokļus vēlāk

Visaktīvāk iedzīvotāji likvidē parādus valsts budžetam — šis parādu postenis mēneša laikā samazinājies par 9,6%. Sociālo iemaksu parādi sarūk divkārt lēnāk — šajā jomā novērota parādu samazināšanās par 4,4% salīdzinājumā ar jūliju. Visnegribīgāk tiek dzēsti vietējo nodokļu parādi — augustā parāds pašvaldību budžetos samazinājies tikai par 0,7%. 

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi nodokļu parāda kopsumma samazinājusies par 6,7% — 1. augustā kopējie nodokļu parādi Latvijā veidoja 1,211 miljardus eiro.

VID rīcībā esošie dati liecina, ka divas trešdaļas (66,5%) kopējās summas ir aktuālie parādi, par ko tiek aprēķināta soda nauda. Apturēto parādu apjoms, par kuriem soda nauda vairs netiek aprēķināta, sastāda 285,852 milj. eiro. 

Iestāde konstatējusi, ka cerību uz visu nodokļu parādu nomaksu nav — parādi 573,962 milj. eiro apmērā atzīti par nepiedzenamiem. No šīs summas parādus 573,044 milj. eiro apmērā veidojušas personas, kam nav īpašuma vai līdzekļu, no kā būtu iespējams parādu piedzīt, bet parādiem 918,4 tūkst. eiro apmērā piedziņas termiņš ir beidzies. Parādiem 100,167 milj. eiro apmērā nomaksas termiņš ir pagarināts.

VID vadītāja p.i. Dace Pelēka iepriekš informēja, ka Latvijā ir pārāk mīksts sods cilvēkiem, kuri izvairās maksāt nodokļus. Tiesu sistēma nesniedz VID pietiekamu atbalstu, tādēļ naudas atmazgāšanas un nodokļu nemaksāšanas shēmu dalībnieki jūtas brīvi un nesodīti, uzsvēra Pelēka.

Ziņu lente
0