Sibīrija pārdod pērnā gada labību Latvijai

© Sputnik / Михаил Мордасов / Pāriet pie mediju bankasLabības kravas izkraušana no dzelzceļa vagona
Labības kravas izkraušana no dzelzceļa vagona - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš pērnā gada ražotāji Krievijā uzkrājuši ievērojamas labības rezerves, ko, pateicoties labvēlīgai tirgus konjunktūrai tagad eksportē līdz ar daļu no jaunās ražas.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Lielās graudu rezerves pēc 2017. gada rekordlielās ražas, atvieglojumi graudu pārvadāšanai pa dzelzceļu no vairākiem KF reģioniem, kā arī rubļa kursa pavājināšanās nākusi par labu eksporta uzņēmumiem Krievijā. Kopš 2018./19. lauksaimniecības gada (no 2018. gada 1. jūlija) sākuma līdz 20. septembrim eksportēts par 35% vairāk graudu nekā šajā periodā pagājušajā sezonā. Daudzi uzņēmumi paplašina eksporta ģeogrāfiju, piemēram, Novosibirskas apgabals sācis pārdot graudus Latvijai, raksta "Kommersant".

Graudu eksports no Novosibirskas apgabala šī gada pirmajā pusē pieaudzis 4,2 reizes — līdz 80,9 tūkstošiem tonnu. Piegādes tradicionāli tiek veiktas uz Mongoliju, Beļģiju, Japānu un Lielbritāniju, taču šogad parādījušies jauni virzieni — Latvija, Gruzija un Kenija.

Ražas savākšana - Sputnik Latvija
Krievija palielinājusi graudu eksportu caur Latviju

Aizvadītajā gadā Novosibirskas apgabalā tika ievākta rekordliela raža — labākā pēdējo septiņu gadu laikā — 3 miljonu tonnu, par 20% vairāk nekā 2016. gadā. Krievijas Lauksaimniecības ministrija paplašināja graudu izvešanas apjomus aiz federālā apgabala robežām, Ministru kabinets piešķīra subsīdijas Krievijas dzelzceļam, lai kompensētu ienākumu zaudējumu graudu pārvadājumos pēc atvieglotā tarifa no 12 Krievijas reģioniem, tostarp arī no Novosibirskas apgabala. Tātad ražotāji ir ieinteresēti piegādāt graudus eksportam. Turklāt pēdējo divu gadu laikā rubļa kurss ir samazinājies, — arī tas nāk par labu eksportam.

Eksporta piegāžu pieaugumu atbalsta arī pieprasījuma palielināšanās no Ķīnas un vairākām Dienvidaustrumāzijas valstīm ar ātri augošu iedzīvotāju skaitu. Situāciju ietekmēja arī sausums Ziemeļamerikā un vairākās Eiropas valstīs, kā arī problēmas Argentīnā, uzskata eksperti.    

Ziņu lente
0