Naftas cauruļvadi Latvijas teritorijā var kļūt par Baltkrievijas īpašumu

© Sputnik / Сергей Субботин / Pāriet pie mediju bankasУстановка предварительной обработки нефти
Установка предварительной обработки нефти - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas Augstākā tiesa neapmierinās LatRosTrans kasāciju, kompānijai nāksies izmaksāt 67 miljonus Baltkrievijas uzņēmumam "Polocktransņeftj Družba". Šādu līdzekļu kompānijai nav.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Baltkrievija varētu iegūt savā īpašumā 780 kilometrus cauruļvadu Latvijas teritorijā, ja Baltijas valsts Augstākā tiesa noraidīs uzņēmuma LatRosTrans kasācijas sūdzību par Latgales apgabala tiesas spriedumu par 67 miljonu eiro piedziņu Baltkrievijas uzņēmuma "Polocktransņeftj Družba" labā, apgalvo Latvijas avīze.

Нефтеперекачивающая станция - Sputnik Latvija
Latvijas kompānija nevēlas maksāt 66 miljonus eiro par baltkrievu naftu

Atgādināsim, ka Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" un Latvijas un Krievijas kompānija LatRosTrans jau septiņus gadus strīdas par to, kam pieder tehniskā nafta no konservētā padomju naftas cauruļvada Polocka-Ventspils (daļa no cauruļvada "Družba", kas bija izbūvēts cauri Latvijas teritorijai – red.).

2003. gadā Krievija pieņēma lēmumu pārtraukt naftas cauruļvada Polocka-Ventspils ekspluatāciju. 2004. gadā naftas sūknēšana uz Ventspili tika apturēta, un kopš tā laika šajā naftas cauruļvadā (Baltkrievijas teritorijā – maģistrālā naftas cauruļvada "Družba" ziemeļu atzarojums) nafta tika sūknēta tikai līdz AAS "Naftan" (Novopolockas naftas pārstrādes rūpnīca) vienu no naftas pārstrādes uzņēmumiem Baltkrievijā).

2010. gadā LatRosTrans pieņēma lēmumu nosūknēt tehnoloģisko naftu cauruļvadā Polocka-Ventspils ("Družba" daļa, kas ved cauri Latvijas teritorijai — red.). Nepieciešamību nosūknēt naftu Latvijas uzņēmums pamatoja ar apkārtējās vides apdraudējumu. Ziņots, ka naftas cauruļvadā atradās aptuveni 150 tūkstoši tonnu naftas aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā.

Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" iesniedza tiesā prasību pret LatRosTrans.

Divas Latvijas tiesu instances atzina, ka nafta cauruļvadā Polocka-Ventspils nav Baltkrievijas kompānijas īpašums. Pēc tam sekoja negaidīts Augstākās tiesas lēmums par to, ka abās iepriekšējās instancēs, iespējams, kļūdaini interpretēti 90. gadu sākumā parakstītie dokumenti. Tiesa Latvijā nonāca pie slēdziena, ka, saskaņā ar Aktu par Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijā izvietoto īpašumu sadali, nafta pieder Novopolickas naftas transporta uzņēmumam "Družba", kas vēlāk tika pārveidots par AAS "Polocktransņeftj Družba".

Rezervuāri naftas produktu uzglabāšanai - Sputnik Latvija
Baltkrievija pieprasa no Lietuvas 69 miljonus eiro par nosūknēto naftu

Tiesvedība turpinājās, un 8. jūnijā Latvijas apgabala tiesa nolēma piedzīt no LatRosTrans 66 744 966 eiro par labu AS "Polocktransņeftj Družba" sakarā ar prasītājam piederošās naftas prettiesisku izsūknēšanu un pārdošanu. No LatRosTrans tiks piedzīta arī valsts nodeva (66 883 eiro) un tiesas izdevumi (49 800 eiro).

Latvijas un Krievijas kompānija šim lēmumam nepiekrīt un tiesas spriedumu apstrīdējusi.

Tagad iznākums ir atkarīgs no Augstākās tiesas tiesneša Valērija Maksimova, kam jāizlemj, vai pieņemt kasācijas sūdzību, raksta Latvijas avīze. Ja tā tiks noraidīta, spēkā stāsies Latgales apgabaltiesas spriedums, un Baltkrievija ar Latvijas tiesas rokām saņems stratēģiskas nozīmes īpašumu. Tādā gadījumā LatRosTrans būs spiesta izmaksāt tai 67 miljonus eiro, ko ir neiespējami izdarīt, ņemot vērā pērnā gada peļņu 1,7 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma maksātnespējas gadījumā cauruļvadi pāries Baltkrievijas īpašumā, secināja izdevums.

Ziņu lente
0