Rinkēvičs pie Makeina zārka: Latvijas ārlietu ministrs publicējis bēru fotogrāfiju

© Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasSenatora Džona Makeina atvadīšanās ceremonija
Senatora Džona Makeina atvadīšanās ceremonija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV senatoru Džonu Makeinu pēdējā ceļā pavadījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs saviem sekotājiem Twitter tīklā nodemonstrējis fotogrāfiju no ASV senatora Džona Makeina bēru ceremonijas.

"Pēdējo reizi godinu senatoru Džonu Makeinu šeit, ASV Kapitolijā. Amerika ir zaudējusi varoni un valsts darbinieku, pasaule — brīvības cīnītāju, Latvija — labu un uzticamu draugu," — uzskata Rinkēvičs.

​Kad kļuva zināms par Makeina nāvi, Latvijas ārlietu ministrs devis rīkojumu nolaist pusmastā karogu pie Latvijas vēstniecības ASV viņa piemiņai. Pēc tam politiķis informēja, ka pārstāvēs Latviju atvadu ceremonijā.

ASV senators no Arizonas Makeins miris sestdien, 25. augustā 81 gada vecumā. Gadu viņš cīnījies ar agresīvu smadzeņu audzēja formu. Sēru ceremonija sākās piektdien, 31. augustā ASV Kongresa ēkā.

ASV senators Džons Makeins - Sputnik Latvija
Miris ASV senators Džons Makeins

Makeina zārks tika novietots ēkas rotondā Kapitolija pakalnā. Ceremonijā piedalījās Makeina ģimenes locekļi, pašreizējie un bijušie Kongresa locekļi, kā arī ASV administrācijas pārstāvji, vēsta RIA Novosti.

ASV prezidents Donalds Tramps, kura attiecības ar Makeinu bija vēsas, nav saņēmis ielūgumu apmeklēt bēres. Administrāciju un Trampa ģimeni pārstāvēja viņa meita Ivanka ar dzīvesbiedru.

Toties sēru ceremonijā piedalījās eksprezidenti — Baraks Obama un Džordžs Bušs, jaunākais. Viņi piezīmeja, ka bieži nav bijuši vienisprātis ar Makeinu, taču strīdi un konkurence ļāvuši viņiem kļūt labākiem.

Makeins tiks apglabāts ar militāru godu Jūras kara akadēmijas teritorijā Anapolisā, Merilendā. Akadēmijas kapelā no politiķa atvadīsies ģimenes locekļi, draugi un viņa absolvētās akadēmijas pārstāvji. Makeins tiks guldīts zemē līdzās viņa kursabiedram un draugam — admirālim Čakam Larsonam.

Džons Makeins, pazīstamu admirāļu dēls un mazdēls, dzimis armijas bāzē Panamā 1936. gada 19. augustā. Viņš absolvējis kara lidotāju skolu un, sākoties karam Vjetnamā, devās turp kā brīvprātīgais.

Сенаторы США Крис Мерфи и Джон Маккейн (слева направо) - Sputnik Latvija
Viedoklis
Makeins un Latvija: neilgi pirms nāves senators paspējis svētīt Ušakovu

1967. gada oktobrī virs Hanojas Makeina lidmašīna tika notriekta. Pilots ar abu roku un kājas lūzumiem nokļuva karagūstekņu nometnē. Cietumā pārcieta spīdzināšanu. Gūstā viņš pavadīja 5,5 gadus un tika atbrīvots 1973. gadā. Pēc atbrīvošanas un deviņus mēnešus ilgas smagas rehabilitācijas viņš centās atgriezties pie lidmašīnas stūres, taču veselības stāvoklis to nepieļāva.

Vairākus gadus viņš strādāja Kongresā flotes lietu padomnieka postenī, un 1982. gadā tika ievēlēts Pārstāvju palātā no Arizonas. Pēc diviem termiņiem Makeins izmantoja senatora Barija Goldvotera aiziešanu pensijā un tika ievēlēts viņa vietā Senātā, kur kopš tā laika nemainīgi pārstāvēja Arizonu.

Makeins bija pazīstams, kā aktīvs prezidenta Donalda Trampa ārpolitikas un iekšpolitikas pretinieks. Viņš nemainīgi kritizēja Krieviju un pieprasīja ieviest stingrākas sankcijas pret Maskavu.     

Ziņu lente
0