Latvijas šprotu ražotājs nolēma nepārdot tās Krievijā

© Foto : Karavela / KAIJAZivju pārstrādes uzņēmums Kaija/Karavela
Zivju pārstrādes uzņēmums Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zivju pārstrādes uzņēmums "Karavela" – vienīgais Latvijā, kuram ir atļautas piegādes uz Krieviju, vairs nevēlas taisīt šprotes, kompānija izmainījusi produkcijas klāstu un izdara likmi uz Skandināviju, Lielbritāniju un VFR.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Zivju pārstrādes uzņēmums "Karavela" pielabojusi savu gad prognozi saražotās produkcijas un apgrozījuma apjomam mazināšanās virzienā, raksta avīze Dienas Bizness.

Šogad kompānija cer sasniegt vairāk nekā 36 miljonu eiro apgrozījumu un ieguldīt 2 miljonus eiro noliktavu rekonstrukcijā un paplašināšanā. Uzņēmums plāno saražot 65 miljonus konservu bundžu. Februārī uzņēmuma līdzīpašnieks un mārketinga direktors Jānis Endele sniedza citu prognozi: 70 miljonu konservu bundžu un 40 miljonus eiro apgrozījumā.

Konservi pirms blanšēšanas - Sputnik Latvija
Agrāk eksportējām uz Krieviju: Latvijā izputējis kārtējais šprotu ražotājs

Pērn kompānijas apgrozījums sastādīja 38,725 miljonus eiro, kas ir par 10,422 miljoniem, jeb 36,8%, vairāk, nekā pirms gada, tīrā peļņa samazinājās par 7,3% — līdz 693 tūkstošiem eiro, teikts uzņēmuma gada atskaitē.

Pērn kompānija "Karavela" pārdeva produkciju 39 valstīs. Lielākie eksporta tirgi ir Zviedrija, Dānija, Lielbritānija un Vācija, kur tiek piegādāts 51% no visas produkcijas. ES valstīs ienākumi no pārdošanas sastādīja 25,225 miljonus eiro, Latvijā — 7,106 miljonus eiro, citās valstīs — 6,394 miljonus eiro.

SIA "Karavela" ir vienīgais Latvijas uzņēmums, kuram "Rosselhoznadzor" atļāva atjaunot šprotu piegādes uz Krieviju, aizliegums bija spēkā no 2015. gada jūnija sistēmas pārkāpumu dēļ, kuras iestāde konstatēja inspekcijas laikā, kā arī sakarā ar kancerogēnās vielas benzopirēna klātbūtni produkcijas sastāvā.

Taču piegādes uz Krieviju uzņēmums tā arī nepalielināja, kompānijā uzskata, ka vienā upē nevar ieiet divreiz. Šprotu vietā plānots ražot tunča, skumbrijas un laša konservus. "Karavela" paziņoja, ka nevēlas būt "padomju kolhozs" un izdara likmi uz savas produkcijas pārdošanu zem Eiropas tirdzniecības tīklu zīmoliem un jaunām preču zīmēm.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka arī vienīgais Igaunijas uzņēmums, kuram atļauts piegādāt zivju konservus Krievijai, nevēlas izdarīt likmi uz eksportu austrumu virzienā, kompānijā uzskata, ka izdevīgāk ir sadarboties ar Skandināviju — tur ir mazāk politisko risku.    

Ziņu lente
0