Agrāk eksportējām uz Krieviju: Latvijā izputējis kārtējais šprotu ražotājs

© Sputnik / Sergey MelkonovKonservi pirms blanšēšanas
Konservi pirms blanšēšanas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas uzņēmums "Piejūra", kurš līdz šim 97% savas produkcija eksportēja uz Krieviju, nespēja pilnībā aizvietot Krievijas tirgus iztrūkumu un 2018. gada vidū sasniedza nodokļu parādos 200 tūkstošus eiro.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Kārtējais Latvijas zivju pārstrādes uzņēmums — "Piejūra" — iesniedzis maksātnespējas iesniegumu, raksta avīze Dienas Bizness.

Kurzemes rajona tiesas sēde Liepājā, kura izskatīs šo lietu, nozīmēta uz 4. septembri. Par administratora kandidātu norīkots Māris Bertmanis.

Šprotes - Sputnik Latvija
Karavela: Krievija "apēstu" miljoniem šprotu bundžu, taču nav, kam tos ražot

Saskaņā ar Firmas.lv datiem, 7. augustā zivju pārstrādes kombinātam "Piejūra" bijuši nodokļu parādi 199 266 eiro apmērā.

Uzņēmums "Piejūra" dibināts Nīcas novadā 1995. gadā. Tās īpašnieki ir AS Rising Hill (75%), Mihails Šilovs (24%) un Mihails Kočņevs (1%).

Ilgu laiku uzņēmuma galvenā produkcija bija šprotu konservi un mencas aknu konservi, gandrīz viss kompānijas eksports bija uz Krieviju. Taču pirms trim gadiem, pēc pilnas eksporta apturēšanas uz Krieviju, rūpnīca atvēra divas jaunas ražošanas līnijas — zivju pirkstiņu un auksti kūpināta laša produkcijas ražošanai.

Kompānija investēja ražošanas modernizācijā, prata atrast partnerus Eiropā, Kanādā, NVS valstīs un pat ASV. Eiropas tirgum tika speciāli izstrādāta produktu līnija ar tirdzniecības zīmolu AMBERFISH. "Piejūra" spēja iekļūt vienā no lielākajiem Polijas tirdzniecības tīkliem — Carrefour.

"Piejūra" viena no pirmajām Latvijā pamēģināja ievest savu produkciju Ķīnas tirgū. Tika ziņots, ka 2015. gada vasarā tika nosūtīta pirmā zivju konservu un auksta kūpināta laša produktu partija. Sekojošās piegādēs tika iekļauti saldēti produkti — zivju pirkstiņi un burgeri.

Šprotu ražošana. Brīvais vilnis - Sputnik Latvija
Vāks Latvijas šprotēm. No Krievijas

Dažus gadus kompānija balansēja uz robežas, taču 2018. gada vidū nonāca parādos. 2016. gadā "Piejūra" strādāja ar apgrozījumu 3,055 miljonu eiro apmērā, kas ir par 28,5% mazāk, nekā pirms gada, taču guva peļņu 282 206 eiro apmērā, salīdzinot ar 2015. gada zaudējumiem. Finanšu atskaite par 2017. gadu pagaidām nav publicēta.

Atgādināsim, ka 2015. gada jūnija sākumā "Rosseļhoznadzor" ieviesa aizliegumu zivju produkcijas piegādēm Krievijā no Latvijas un Igaunijas sistēmas pārkāpumu dēļ, kurus iestāde konstatēja inspekcijas gaitā, kā arī sakarā ar kancerogēnās vielas — benzopirēna klātbūtni produkcijas sastāvā.

2017. gada decembra vidū "Rosseļhoznadzor" atcēla šprotu piegādes aizliegumu Krievijā no diviem uzņēmumiem Latvijā un Igaunijā. Atļauja piegāžu atjaunošanai tika piešķirta Latvijas uzņēmumam SIA Karavela (zivju konservi, prezervi), kā arī igauņu kompānijai DGM Shipping AS (zivis un zivju produkcija — no ķilavām, reņģēm).    

Ziņu lente
0