Bezpajumtnieku paradīze pie Ķengaraga tirgus: odekolons par 0,80 EUR un zupas virtuve

© pixabayБездомный
Бездомный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzer, guļ un kārto dabiskās vajadzības, kur pagadās – bezpajumtnieki ir iekārtojušies pie daudzstāvu dzīvojamajām ēkām Ķengaraga tirgus apkārtnē, turklāt daži bezpajumtnieki pat draud tiem, kas cenšas saukt viņus pie kārtības.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Rīdzinieki piekusuši no bezpajumtnieku uzdzīves Ķengaraga tirgus apkārtnē: nelūgtie viesi piedzeras, guļ uz trepēm un zāliena, kārto dabiskās vajadzības, kur pagadās, raksta skaties.lv.

It sevišķi noraizējušās ir ģimenes ar maziem bērniem.

"Sados pa galvu, ja aizrādīs!"

Viena no iedzīvotājām, kura izvēlējusies palikt anonīma, pastāstīja par ikdienas ainām šajā rajonā. Pēc viņas sacītā, dažkārt bezpajumtnieki noguļas pie pašām durvīm tā, ka mēdz gadīties grūti tās atvērt, nerunājot jau par to, lai izietu ārā ar bērnu velosipēdu.

"Vienreiz es ar viņiem izrunājos. Tajā brīdī viņš [bezpajumtnieks] man pateica, ka, ja izteikšu neapmierinātību, sados pa galvu. Te var redzēt visu!" — pastāstīja sieviete.

Bezpajumtnieki kārto dabiskās vajadzības turpat, kur guļ, turpat arī pievemj. Iedzīvotāja nesaprot, ar ko bērni ir pelnījuši šādu skatu.

"Iedod eiriņu odekolonam"

Apkārtnē žurnālisti satika vairākas iereibušu nekoptu cilvēku grupas. Gan sievietes, gan vīrieši dzer odekolonu un smēķē pie mājas ieejas. Kāds atpūšas uz zāliena, kāds aizmidzis starp atkritumu konteineriem.

Прохожие на заснеженной дорожке на Марсовом поле возле Эйфелевой башни в Париже - Sputnik Latvija
Francijā ierēdņi pavadīs naktī uz ielas, lai kļūtu tuvāk bezpajumtniekiem

Kāds bez kautrēšanās pavaicā: "Iedosi man vienu "eiriku" odekolonam?"

Uz jautājumu, vai nebūtu labāk pa šo eiro nopirkt kaut ko paēst, viņš atbildot vaicā: "Tu man vari nopirkt arī paēst?"

Vairums aptaujāto bezpajumtnieku neko sliktu savā uzvedībā nesaskata un uzskata, ka viņiem izdodas sadzīvot kopā ar blakus esošo daudzstāvu namu iedzīvotājiem.

"Draudzīgā" infrastruktūra

Bezpajumtniekiem šeit izveidojusies ļoti ērta infrastruktūra: Ķengaraga tirgus teritorijā ir pat kiosks, kur par 80 centiem iespējams nopirkt odekolonu, un zupas virtuve, kur var paēst.

Алкоголизм - Sputnik Latvija
Poļu "Bojarišņika" triumfālais gājiens Latvijas pilsētās

Kā stāsta zupas virtuvē, viņi neizsniedz pārtiku cilvēkiem reibuma stāvoklī, tomēr bezpajumtniekus tas neaptur.

Savukārt nelielā kioska pārdevēja, kur iespējams iegādāties odekolonu, saka: "Ko darīt? Pērk to, ko vajag. Vieniem odekolons vajadzīgs, lai skūtos, citiem – dzeršanai."

Viens bezpajumtnieks pastāstīja, ka arī narkotikas šajā rajonā lieto, taču viņš un viņa biedri to nosoda.

"Pirms piecām dienām te stāvēja busiņš. Personas lietoja narkotikas. Viena nomira, otru savāca policija," — norāda vīrietis.

Viņi atgriežas

Šī teritorija ir iekļauta policijas patrulēšanas maršrutā, to apskata divas-trīs reizes dienā, pat ja netiek saņemts iedzīvotāju izsaukums, paziņoja Rīgas Pašvaldības policijā. Policijas pārstāvis Toms Sadovskis saka, ka šajā gadījumā sodi ir neefektīvi.

Арно Чориев - Sputnik Latvija
Arno un viņa divi simti bērnu: kurp bēg Rīgas bezpajumtnieki

"Šādas personas tiek nogādātas dzīvesvietā. Ja dzīvesvietas nav, uz patversmēm. Mēdz būt gadījumi, kad personas atsakās doties uz patversmi. Tad tās dodas kaut kur citur. Tā kā izsaukumi uz konkrētu vietu katru dienu ir aizvien jauni, acīmredzot viņi tur atgriežas," — pastāstīja Sadovskis.

Viņš atgādināja, ka būt bezpajumtniekam nav noziegums, tādēļ aicina ziņot policijai par sabiedriskās kārtības un miera pārkāpumiem. Tāpat viņš uzskata, ka veikalu īpašniekiem, kuri gūst peļņu, nodzirdot cilvēkus ar lētu alkoholu, jābūt sociāli atbildīgākiem.

Kā iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, sūdzības par bezpajumtniekiem tiek saņemtas arī no citiem Rīgas rajoniem.

Ziņu lente
0