Eksperti: nav iespējams atteikties no OIK pilnībā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasSaules elektrostacija
Saules elektrostacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ekonomikas ministrijas darba grupa uzskata, ka tā saucamie "zaļie sertifikāti" problēmu neatrisinās, jo arī tas ir atbalsta mehānisms.

RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Nav iespējams pilnībā atteikties no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK), paziņoja Ekonomikas ministrijas darba grupas loceklis, eksperts enerģētikas jautājumos Juris Ozoliņš LTV pārraidē "Rīta panorāma".

Ozoliņš paskaidroja, ka "zaļās" enerģijas ražošana sagādā zināmus izdevumus, ko nepieciešams segt. Eksperts kritiski novērtēja ierosinājumu aizvietot OIK ar tā saucamajiem zaļajiem sertifikātiem. Savulaik tika plānots ieviest tos visā Eiropā, taču vēlāk idejas autore — Dānija un citas valstis atteicās no tās, jo piedāvāto sistēmu bija grūti pārvaldīt.

Elektroenerģijas padeves līnijas balsts - Sputnik Latvija
Ašeradens: Latvija varētu atteikties no OIK pēc trim gadiem

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājam Jānim Endziņam raizes sagādā Ekonomikas ministrijas iecere no 2021. gada aizvietot OIK ar "zaļajiem sertifikātiem". Pārsvarā šī sistēma darbojas lielās valstīs ar lielu tirgu, atzīmēja Endziņš. Viņš uzsvēra, ka vairākas valstis no tādas pieejas atteikušās, un pašlaik būtu jāizvērtē, vai rezultātā izmaksas samazināsies.

Vakar ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens iepazīstināja ar darba grupas ierosinājumiem OIK atcelšanas jautājumā, vēsta rus.db.lv. Ministrija ierosina 2019. gadā atjaunot subsidētās enerģijas nodokli 15% apmērā, noteikt jaunas prasības biogāzes stacijām par pārtikas atkritumu un citu organiskas izcelsmes atkritumu minimālo daļu. Plānots arī reformēt maksājumu par jaudu, grozīt tā administrēšanu, ieviešot stacijām prasību iekļaut savos izdevumos papildu pakalpojumus, kā rezultātā mazināsies patērētāju maksājumi. Ekonomikas ministrija piedāvā arī pārskatīt iekšējās peļņas normu un ieviest "zaļos sertifikātus".

Iepriekš Ašeradens paziņoja, ka atteikšanās no OIK draud Latvijai ar lieliem tiesu procesiem. Viņš paskaidroja, ka summas, iespējams, būs mērojamas simtos miljonu eiro, un ministrijas uzdevums ir rast tiesisku risinājumu izejai no šīs situācijas. Politiķis piebilda, ka labus risinājumus piedāvā Eiropas Komisija.

Saules elektrostacija - Sputnik Latvija
Cerības uz OIK sistēmas atcelšanu zūd: valdība baidās no miljonu vērtām tiesu prāvām

Šī gada sākumā patērētāji visā valstī saņēma ievērojami pieaugušus rēķinus par elektrību. LTRK kritizēja OIK reformu, "Zemnieku saeima" paziņoja, ka pieprasa ekonomikas ministra demisiju. Opozīcija sāka vākt sarakstus ar līdzīgu mērķi.

Tolaik Ašeradens paziņoja, ka reforma dāvājusi iespēju samazināt elektrības cenu lielajiem ražotājiem, un problēmas esot radušās tikai sezonas uzņēmumiem. Tiesa, vēlāk viņš pauda viedokli, ka OIK sistēma ir "morāli bankrotējusi" un to laiks likvidēt.

Darba grupas ekspertiem tika uzdots līdz 1. augustam izvērtēt OIK un subsidētās elektroenerģijas ietekmi uz tautsaimniecību un iesniegt ierosinājumus sistēmas atcelšanai.    

Ziņu lente
0