Miljona vērts ugunsgrēks: aprēķināti uguns radītie zaudējumi Ādažu poligonā

© pixabayUgunsgrēks
Ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visus zaudējumus, kurus jūnijā Ādažu poligonā radījis ugunsgrēks, pagaidām nav iespējams aprēķināt, taču pat tā summa, kura jau ir zināma, ir ļoti iespaidīga.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Pēc Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības nodaļas vadītāja Zigmunda Jaunķiķa sacītā, zaudējumi, kuri nodarīti ar ugunsgrēku Ādažu militārajā poligonā jaunajiem meža stādījumiem, sastādījuši 1 miljonu 357 tūkstošus eiro, vēsta Mixnews.lv.

Jaunķiķis paskaidroja, ka zaudējumu summa pagaidām noteikta tikai attiecībā uz jaunajiem kokiem, jo tos ir vieglāk saskaitīt. Zaudējumi, kuri nodarīti izaugušiem kokiem, tiks noteikti vēlāk.

Ugunsgrēks Ādažu poligonā izcēlās 10. jūnijā - Sputnik Latvija
Neatkarīgā: karavīri nav ļāvuši ugunsdzēsējiem strādāt Ādažu poligonā

Ugunsgrēks Ādažu poligonā sākās svētdien, 10. jūnijā. Tā dzēšanas darbos piedalījās VMD un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Pirmdien, 11. jūnijā, stihiju izdevās lokalizēt, taču tās pašas dienas vakarā stiprā vēja dēļ uzliesmojuma platība atkal sāka palielināties. Ugunsdzēsējiem un karavīriem palīdzēja lietus, kurš sākās ap plkst. 22:00 un likvidēja atklātās liesmas.

Piektdien, 15. jūnijā, tika ziņots, ka ir izdevies tikt galā ar ugunsgrēku. Kopējā izdegusī platība sastādīja 770 hektārus.

Jaunķiķis toreiz ziņoja, ka konkrēts ugunsgrēka iemesls nav zināms. Taču viņš izteica minējumu, kriminālprocesa sakarā ar ugunsgrēku nebūšot, jo Ādažu poligons ir slēgta teritorija, un ļaunprātīgas aizdedzināšanas iespējamība praktiski ir izslēgta.

Vērts atzīmēt, ka ugunsgrēks poligonā sācies tieši starptautisko militāro mācību Swift Response laikā. Aizsardzības ministrija pārstāve Sandra Brāle apgalvoja, ka liesmas nav radušās dabas lieguma teritorijā, taču cietušo zemesgabalu var raksturot, kā "apsargājamu vietu", kura radusies armijas darbības rezultātā.

Ādažu poligons - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijā deg zeme zem NATO kareivju kājām

Interesanti, ka sestdien, 9. jūnijā, militāro manevru laikā poligonā tika veikta ASV karavīru desanta piezemēšanās, un tika nomestas platformas, viena no kurām uzliesmoja. Šo informāciju apstiprināja Latvijas Aizsardzības ministrijā. Uz aizdegušās platformas, kā tiek uzskatīts, atradušies divi Humvee automobiļi.

Lielais ugunsgrēks Ādažos nekļuva par šovasar pēdējo Latvijā. Šobrīd VUGD darbinieki kopā ar VMD speciālistiem un speciāli aprīkota Nacionālo bruņoto spēku helikoptera izmantošanu cenšas nodzēst uguni Talsu novada Valdgales pagastā.

Kūdra netālu no Talsiem aizdegās trešdien, 18. jūlijā. Uzliesmojumam tika piespriesta paaugstinātas sarežģītības kategorija. Uguns pārņēmis jau vairāk nekā simts hektārus meža.

Sausums un cilvēks

Uzņēmuma "Rīgas meži" valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš stāstīja, ka šāds ugunsgrēku skaits Latvijā pēdējo reizi tika novērots 2006. gadā. Pēc Tauriņa sacītā, par kopējo ugunsgrēku iemeslu šovasar kļuvis Latvijā ieilgušais karstums un tā izraisītais sausums. Attiecībā uz ugunsgrēku Ādažu poligonā eksperts teica, ka par tā iemeslu šādos laikapstākļos varēja kalpot pat lode.

Ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Ugunsgrēku Ādažu poligonā nodzēsa lietus

Taču Tauriņš teica, ka ugunsgrēki visbiežāk tiek izraisīti tieši cilvēciskā faktora dēļ. Savukārt likvidēt šādus uzliesmojumus ir ārkārtīgi grūti, jo meža ugunsgrēku, kurš pieņemas spēkā, var salīdzināt ar skrienošu bizonu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vairākkārt brīdinājis, ka bezatbildīga uzvedība var kļūt par ugunsgrēka iemeslu: šogad vien kūlas dedzināšanas rezultātā sešas ugunsdzēsēju vienības astoņas stundas dzēsa Spilves pļavas Rīgā.

Bīstamību rada arī pikniki ar šašliku, it sevišķi tik sausos laikapstākļos. Ugunsdzēsēji iesaka izvietot grilus drošā attālumā no mājām, lai vēja aiznestās dzirksteles nevarētu izraisīt uzliesmojumu, pārliecināties, ka virsma ir stabila, un grils neapgāzīsies. Uguns iekuršanai nav ieteicams izmantot benzīnu vai acetonu, jo tie var uzliesmot un kļūt par nopietnu apdegumu iemeslu. Turklāt uguns iekuršanu nekādā gadījumā nedrīkst uzticēt bērniem.    

Ziņu lente
0