Ašeradens: Latvija varētu atteikties no OIK pēc trim gadiem

© Sputnik / Sergey MelkonovElektroenerģijas padeves līnijas balsts
Elektroenerģijas padeves līnijas balsts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augusta sākumā Ekonomikas ministrija publicēs ierosinājumus ar mērķi atteikties no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes sistēmas.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Tuvāko trīs gadu laikā Latvijā varētu pilnībā atteikties no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK), informēja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens intervijā pārraidei "Rīta panorāma" telekanālā LTV.

"Mēs esam salikuši kopā scenāriju, kas ļauj trīs gadu laikā pilnībā atteikties no OIK maksājumiem. Viegli nebūs, es jau tagad redzu pretreakciju," — teica ministrs.

Ministrs uzskata, ka Latvija varētu jau no 2019. gada atteikties no OIK, taču valstij draud liela apjoma tiesas procesi.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
No 1. jūlija elektrības cenas Latvijā samazināsies

"Es nespekulēšu, bet šīs summas varētu būt simtos miljonu eiro. Mūsu uzdevums ir atrast tiesiskus risinājumus, kādā veidā mēs varam tikt no šīs situācijas ārā," — teica Ašeradens, un paskaidroja, ka labus instrumentus šī jautājuma risināšanai piedāvā Eiropas Komisija.

Iepriekš, kad šī gada sākumā patērētāji visā valstī saņēma ievērojami pieaugušus elektrības rēķinus, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera skarbi kritizēja OIK reformu. "Zemnieku saeima" paziņoja, ka pieprasīs ekonomikas ministra demisiju, un opozīcija sāka vākt parakstus ar to pašu mērķi.

Taču Ašeradens pauda viedokli, ka reforma devusi iespēju samazināt izdevumus par elektroenerģiju lielajiem ražotājiem, bet problēmas radušās tikai sezonas ražotājiem. Tiesa, vēlāk viņš pauda viedokli, ka OIK sistēma ir morāli bankrotējusi un pienācis laiks to likvidēt.

Darba grupas eksperti, kam bija uzdots līdz 2018. gada 1. augustam izvērtēt OIK un subsidētās elektroenerģijas sistēmas ietekmi tautsaimniecībā un iesniegt ierosinājumus sistēmas atcelšanai, secināja, ja OIK likvidācija novestu pie liela mēroga tiesvedības un zaudējumiem miljoniem eiro apmērā, ko valsts būtu spiesta kompensēt elektrības ražotājiem.    

Ziņu lente
0