Latvijā ir nopietnas grūtības ar riepām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kontroles trūkuma rezultātā Latvijā sakrājušies desmitiem tūkstošu tonnu nepārstrādātu gumijas riepu.

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijas vadītāja Tīna Lūse informēja, ka Latvijā glabājas aptuveni 47 tūkstoši tonnu nepārstrādātu riepu, vēsta Lsm.lv.

Lūse atzīmēja, ka šāda situācija izveidojusies gumijas importa un pārstrādes kontroles trūkuma dēļ. Pēc viņas domām, atkritumu poligoni Latvijā savus pienākumus pilda nevērīgi.

Монтаж автомобильных шин - Sputnik Latvija
Rīgā aug lokālo riepu izgāztuvju skaits

Viņa paskaidroja, ka par riepu importu Latvijā ir jāmaksā dabas resursu nodoklis 660 eiro apmērā par tonnu vai jānoslēdz līgums ar uzņēmumu, kas nodrošina riepu savākšanu un pārstrādi. Viņasprāt, galvenā problēma ir tā, ka tirgus dalībnieki piedāvājuši importētājiem mākslīgi samazinātas cenas.

"Par tādu cenu vienkārši nebija iespējams nodrošināt procesu, un riepas netika savāktas no servisiem. Redzams, ka kādā brīdī kāds kaut ko nenokontrolēja," — uzsvēra asociācijas vadītāja.

Lūse pauda gandarījumu par lēmumu ieviest finansiālo nodrošinājumu 40 tūkstošu eiro apmērā gadā — tie jāiemaksā procesā iesaistītajiem uzņēmumiem, lai valsts varētu likvidēt sekas ugunsgrēka gadījumā.

Likums un riepas

Iepriekš vēstīts, ka Riepu bloki — vienam no lielākajiem atkritumu pārstrādes uzņēmumiem, kas nodarbojas ar riepu savākšanu piespriests sods 13 miljonu eiro apmērā, kad noskaidrojās, ka atļauto 30 tonnu riepu vietā izgāztuvē Starta ielā Rīgā glabājušās vairāk nekā 1000 tonnas riepu. Pēc tam uzņēmums tika atzīts par maksātnespējīgu.

Vides dienests īpaši uzsvēra, ka kompānijas bankrota iemesls ir nevis soda nauda 13 miljonu apmērā, bet gan uzņēmuma biznesa modelis.

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedriju varētu piespiest izvest atkritumus no izgāztuves Jūrmalā

Savukārt Vides aizsardzības klubs atzīmēja, ka līdz ar "Riepu bloku" slēgšanu visā Rīgā sākušas augt lokālās izgāztuves, un piebilda, ka uzņēmums bijis viens no lielākajiem riepu savācējiem.

Biedrības pārstāve pastāstīja, ka lokālajās izgāztuvēs dažkārt sakrājušās 20-30 riepas, taču tās pamanītas gandrīz pie katra autoservisa, un piebilda, ka dzīvojamajos rajonos šāda situācija ir bīstama.

Zemgalē iedzīvotāji nolietotās riepas izmet, kur pagadās — krūmos vai mežmalā. Šāda attieksme parādījusies pēc lēmuma iekasēt naudu par utilizāciju. Savukārt tam par iemeslu kļuvis sods, ko Valsts dienests piespriedis atkritumu pārstrādes uzņēmumam.

Vides aizsardzības kluba aktīvisti norādīja, ka Latvijas normatīvajos aktos iekļautie grozījumi nākuši par labu, taču piebilda, ka pagaidām grozījumi nav ļāvuši samazināt nolietoto riepu izgāztuvju skaitu.    

Ziņu lente
0