Rīgā aug lokālo riepu izgāztuvju skaits

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasМонтаж автомобильных шин
Монтаж автомобильных шин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Vides dienests domā, kā likvidēt milzīgo riepu izgāztuvi Starta ielā Rīgā, ap katru autoservisu aug sīkas lokālās izgāztuves.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Vairāk nekā pusgads pagājis kopš brīža, kad Rīgā, Starta ielā tika atrasta milzīga veco riepu izgāztuve, taču vēl joprojām tā nav likvidēta, vēsta LTV7.

Izgāztuvi Starta ielā pārvalda uzņēmums "Riepu bloki". Atļauto 30 tonnu gumijas vietā šeit glabājās vairāk nekā tūkstoš tonnas. Īpašu uzmanību izgāztuvei valsts pievērsa aizvadītā vasarā, pēc ugunsgrēka Slokā.

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedriju varētu piespiest izvest atkritumus no izgāztuves Jūrmalā

Vides dienests piesprieda sodu izgāztuves īpašniekam 13 miljonu eiro apmērā. Pēc tam uzņēmums tika atzīts par maksātnespējīgu.

Vides dienests īpaši uzsvēra, ka kompānijas bankrota iemesls ir nevis soda nauda 13 miljonu apmērā, bet gan uzņēmuma biznesa modelis. "Riepu bloku" pārstāvis tam nepiekrita: pēc viņa vārdiem, riepas būtu izvestas, ja uzņēmumam būtu dota iespēja pastrādāt vēl pusgadu. Tagad Vides dienests nespēj izlemt, ko ar tām iesāk.

Vides valsts dienesta pārstāve Maruna Buklēviča paskaidroja, ka, atrodot nelegālu izgāztuvi, viens no variantiem esot pieņemt lēmumu par teritorijas attīrīšanu piespiedu kārtā saviem spēkiem, bet pēc tam – piedzīt iztērētos līdzekļus. Taču šādā gadījumā tiek piesaistīta nodokļu maksātāju nauda. Tāpēc, viņa piebilda, dienests izlemj, kāds variants būs piemērotākais.

Savukārt Vides aizsardzības klubs atzīmēja, ka līdz ar "Riepu bloku" slēgšanu visā Rīgā sākušas augt lokālās izgāztuves, un piebilda, ka uzņēmums bijis viens no lielākajiem riepu savācējiem.

Biedrības pārstāve pastāstīja, ka lokālajās izgāztuvēs dažkārt sakrājušās 20-30 riepas, taču tās pamanītas gandrīz pie katra autoservisa, un piebilda, ka dzīvojamajos rajonos šāda situācija ir bīstama.

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izgāztuves teritoriju Jūrmalā sakārtos par 700 tūkstošiem eiro

Kluba aktīvists Arvīds Ulme intervijā Latvijas radio uzsvēra, ka tamlīdzīgu izgāztuvju parādīšanās dzīvojamo rajonu apkaimē palielina ugunsgrēku risku, apdraud apkārtējo vidi un cilvēkus.

Ulme atgādināja, ka Rīgas centrā vēl joprojām atrodama izgāztuve, kurā ir tūkstošiem tonnu riepu. Kad nodega atkritumu izgāztuve Jūrmalā, izdevies piesaistīt ministriju, atbildīgo dienestu un sabiedrības uzmanību šim jautājumam. Patiešām, mainīti normatīvie akti, lai netiktu pieļauta Latvijas pārvēršana par atkritumu izgāztuvi, ir pārliecināts Ulme, taču pagājis zināms laiks, un netālu dzīvojošie cilvēku sākuši interesēties. Taču riepas izgāztuvē guļ vēl joprojām. Viņš norādīja, ka cilvēkus neinteresē grozījumi likumos, viņi vienkārši vēlas iziet pastaigāties ar bērniem tur, kur nav jūtama riepu smirdoņa.

Vai Vides dienests organizē reidus autoservisos? Iestādē informēja, ka nevar izpaust ziņas par kontroles pasākumu taktiku, taču dienests cer, ka iedzīvotāji informēs par pārkāpumiem.

Ziņu lente
0