Degvielas tirgotāji Latvijā pamanot, ka viņiem izvirzīts boikots, apvainojās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas benzīna cenu paaugstināšanā vainīgas Irāna un ASV, savukārt Latvijas iedzīvotāji netaisnīgi apsūdz degvielas kompānijas, apvainojās benzīntanku īpašnieki.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Pēc tam, kad cenas Rīgas uzpildes stacijās pieauga par 0,8% un sasniedza 1,342 eiro par 95. markas benzīnu un 1,262 eiro par 92. markas benzīnu, sociālajos tīklos parādījās aicinājumi boikotēt degvielas uzpildes stacijas.

Tostarp, Facebook lietotājs Gatis Bankavs piedāvāja visiem Latvijas vadītājiem neklusēt un reaģēt uz degvielas cenu kāpumu ar boikotu.

"Degvielas cenas ir nesamērīgi paceltas, bet algas nē. No mums vienkārši zog. Ierosinu pieteikt boikotu degvielas uzpildes stacijām periodiski. Vismaz šajā jautājumā visi autovadītāji varētu rast kopīgu valodu un darboties kopā. Ierosinu sākt ar Circle K boikotu divu dienu garumā 14.06.2018 un 15.06.2018," rakstīja Bankavs.

Degvielas tirgotāji nosprieda, ka šādi aicinājumi ir netaisnīgi un paskaidroja, kāds ir cenu kāpuma sākotnējais iemesls, vēsta tvnet.lv.

Auto degvielas staciju tīkla Circle K komunikāciju specialist Kate Nitina pastāstīja, ka degvielas cenu kāpums notiek visur, nevis tikai Latvijā, jo palielinājusies naftas produktu cenas pasaules biržās. Pēc viņas sacītā, sākotnējais iemesls ir ASV izstāšanās no kodoldarījuma ar Irānu. Savukārt sankciju ieviešana pret Irānu noveda pie naftas produktu tirgus piedāvājumu samazināšanās, un degvielas cenas palielinājās.

Savukārt tirgotājs nav pie vainas

Nitina atgādināja, ka degvielas tirgotājs nevar būtiski ietekmēt cenu, jo degvielas pašvērtība sastāda apmēram 90% no tā cenas: ap 35% — degvielas cena pasaules biržā un 55% — valsts nodokļi. Beigās tirgotāja peļņa sastāda vien 10%. jāņem vērā, ka šī nauda aiziet personāla algās un iekārtu apkalpošanā.

Tāpat Circle K pārstāve paziņoja, ka cilvēku negatīvajā reakcijā nav nekā pārsteidzoša, taču, kā atzīmē Nitina, arī degvielas tirgotāji nav priecīgi par šo situāciju, jo tas sola pārdošanas līmeņa samazināšanos. Iznāk, ka DUS ienākumi samazināsies, taču izdevumi paliks iepriekšējā līmenī.

Tā ir sevis popularizēšana

Turklāt Nitina pastāstīja, ka DUS jau ir izjutuši pārdošanas līmeņa samazināšanos, taču spriest par to, cik lielā mērā tas saistīts ar boikotu, Circle K pārstāve neapņemas. Sakarā ar boikotu viņa izteica domu, ka tā, visticamāk, ir atsevišķu sociālo tīklu lietotāju sevis virzīšana, kuri vienkārši vēlas popularizēt savas sociālo tīklu lapas.

"Protams, esam pamanījuši aicinājumus boikotēt lielākās degvielas uzpildes stacijas, taču mums īsti nav saprotams, ko aktīvisti cenšas panākt. Jau izskanējis viedoklis, ka atsevišķi "boikota rīkotāji" patiesībā izmanto pašreizējos apstākļus, lai veicinātu savu kontu popularitāti sociālajos tīklos," uzsvēra Circle K pārstāve.    

Ziņu lente
0