ASV uzskata, ka Latvija slikti cīnās ar vergu tirdzniecību

CC0 / Pixabay / Vardarbība. Foto no arhīva
Vardarbība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departaments pievērsis uzmanību Latvijas darbam vergu tirdzniecības apkarošanas jomā, taču uzskata, ka ar to nepietiek.

RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik. ASV Valsts departamenta sastādītais ziņojums "Par cilvēku tirdzniecības apkarošanu" liecina, ka Latvijas valdība nav pilnībā ieviesusi minimālos standartus vergu tirdzniecības pārtraukšanas jomā, vēsta Mixnews.lv.

Ziņojumā atzīmētas Latvijas pūles, kas manāmas salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. Piemēram, lielāks skaits cilvēku tirgoņu upuru guvuši iespēju piedalīties valsts atbalsta programmā, darbā iekārtošanas aģentūrām uzlikts pienākums nodrošinat cietušajiem ar minimālo algu. Turklāt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā iekļautas normas ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri spiesti izdarīt noziegumus.

Britu policija - Sputnik Latvija
Britu policija izglāba verdzībā turētos latviešus

Taču progress Latvijā nav panākts vairākās sfērās. Dažās nozīmīgās jomās nav ieviesti minimālie standarti, piemēram, cilvēku tirgoņiem tieneši piespriež mīkstu sodu, bieži vien — bez brīvības atņemšanas. Ziņojumā arī norādīts, ka ierēdņiem Latvijā nav pietiekamu zināšanu par cilvēku tirdzniecības pazīmēm, tāpēc grūti laikus identificēt upurus.

ASV norāda, ka par kontrabandistu upuriem vēl joprojām viegli kļūst bērni Latvijas bērnu namos.

Cilvēku tirdzniecības apkarošanas pasākumu pastiprināšanas ietvaros Amerika ieteica Latvijas valdībai palielināt sodu vergu tirgotājiem un apmācīt amatpersonas, lai tās varētu labāk identificēt šāda veida noziegumus.

Ziņojuma autori piezīmēja, ka meitenes uz sievietes bieži tiek izmantotas prostitūcijai Latvijā un ārzemēs, vīrieši — piespiedu darbam, pārsvarā — ārzemēs. Organizētās grupas nodarbojas arī ar darbspēka kontrabandu no Ukrainas.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas Iekšlietu ministrijas dati liecina: 2017. gadā valstī konstatēti 20 vergu tirdzniecības upuri, kuru vidū bija trīs bērni. Kopš 2016. gada vergu tirgotāju upuru skaits ir pieaudzis — pērn verdzībā nokļuva 19 cilvēki, kuru vidū bija seši bērni.

IeM nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa pastāstīja, ka riskam kļūt par vergu tirgotāju upuri pakļautas tādas iedzīvotāju grupas kā bezdarbnieki un darba meklētāji, jauniesi, sievietes, nepilngadīgie, pirmspensijas vecuma cilvēki un invalīdi. Cilvēku vervēšana Latvijā pārsvarā nav saistīta ar fizisku vardarbību, tā drīzāk izpaušas kā psiholoģiska manipulēšana.

Cilvēku tirdzniecība notiek visā pasaulē

Latvija ieņem 32. vietu pasaulē verdzībā esošo cilvēku skaita ziņā, vēsta Global Slavery Index 2016 dati.

Мигранты - Sputnik Latvija
Ap 40 miljoniem cilvēku pasaulē kļuvuši par verdzības upuriem
Pētījums liecina, ka Latvijā 8 tūkstoši cilvēku — 0,4% iedzīvotāju — kļuvuši par verdzības upuriem. Mūsdienu verdzības formu vidū izplatīta cilvēku tirdzniecība, piespiedu un bērnu darbs, nolaupīšana ar piespiedu precību mērķi un iekšējo orgānu tirdzniecība. Arī Lietuvā un Igaunijā verdzības upuru skaits sasniedz 0,4% iedzīvotāju, jeb 11,8 tūkstošus cilvēku, un 5,3 tūkstoši cilvēku ir nebrīvē.

167 pasaules valstīs 45,8 miljoni cilvēku cieš no verdzības, un 58% mūsdienu vergu dzīvo piecās Āzijas valstīs: Indijā (18,4 milj.), Ķīnā (3,4 milj.), Pakistānā (2,1 milj.), Bangladešā (1,5 milj.) un Uzbekistānā (1,2 milj.). Sesto vietu nebrīvē esošo cilvēku skaita ziņā ieņem Ziemeļkoreja — 1,1 milj. cilvēku, jeb 4,4% iedzīvotāju (lielākā daļa visu pētīto valstu vidū), septīto — Krievija (1 milj.).

Ziņu lente
0