Cilvēku tirdzniecības upuru vidū Latvijā – trīs bērni

CC0 / pixabay / Девушка
Девушка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā vergturu gūstā nokļuvuši 20 cilvēki: viņi pakļauti seksuālai ekspluatācijai, izmantoti kā darbaspēks, piespiesti stāties fiktīvās laulībās un izdarīt noziegumus.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Iekšlietu ministrijas Nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa informēja, ka 2017. gadā Latvijā konstatēti 20 vergu tirdzniecības upuri, kuru vidū bija arī trīs bērni, vēsta Grani.lv.

Балтийское море - Sputnik Latvija
Aktīviste no Latvijas saņēmusi prēmiju par cilvēku tirdzniecības apkarošanu

Jāpiebilst, ka gada laikā cilvēku tirdzniecības upuru skaits pieaudzis – 2016. gadā konstatēti 19 vergu tirdzniecības gadījumi. Tiesa, viņu vidū bija seši bērni, bet aizvadītajā gadā – trīs.

Stabiņa atzīmēja, ka par cilvēku tirdzniecības upuriem var kļūt tādas iedzīvotāju grupas, kā bezdarbnieki un darba meklētāji, jaunieši, sievietes, nepilngadīgie, pirmspensijas vecuma cilvēki un invalīdi. Cilvēku vervēšana Latvijā pārsvarā nav saistīta ar vardarbību, — tā izpaužas kā psiholoģiska manipulēšana.

Upuri pakļauti seksuālai ekspluatācijai, izmantoti kā darbaspēks, piespiesti stāties fiktīvās laulībās un pat izdarīt noziegumus. Aizvadītajā gadā no seksuālas ekspluatācijas cietuši astoņi cilvēki, no fiktīvām laulībām – septiņi, bet pieci savervēti kā strādnieki. 15 cilvēki tika ekspluatēti ārpus Latvijas, tādās valstīs kā Nīderlande, Vācija, Lielbritānija, Beļģija un Tadžikistāna.

Visbiežāk cilvēku tirgotāju gūstā nokļūst sievietes. Par to liecina IeM dati – 2017. gadā cietušo vidū bija 15 sievietes, divas meitenes, divi vīrieši un zēns.

Krīzes centri konstatējuši 16 cilvēku tirdzniecības upurus, pārējos četrus – policija. Upuru sociālās reabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai veltīti 90 237 eiro.

Latvijas policija - Sputnik Latvija
Gada laikā Latvijas un Lielbritānijas policija izglābusi no verdzības 30 cilvēkus

Tikai viena krimināllieta par cilvēku tirdzniecību 2017. gadā noslēgusies ar reālu sodu, trijos gadījumos piespriesta nosacīta brīvības atņemšana.

Iepriekš Lielbritānijas Dārbšīras reģiona Valsts policijas cilvēku tirdzniecības apkarošanas nodaļas priekšnieks un policijas konstebls pastāstīja par kopīgu izmeklēšanu lietā par vergu tirdzniecību un cilvēku vervēšanu darbam Lielbritānijā.

Pēc policistu vārdiem, Lielbritānijas un Latvijas kopīgās operācijas gaitā februārī aizturēti pieci cilvēki aizdomās par cilvēku tirdzniecību un cilvēku vervēšanu darbam Lielbritānijā, kā arī atbrīvoti vergu tirgotāju upuri – sieviete un deviņi vīrieši, kuri piespiesti strādāt kādā rūpnīcā Lielbritānijā.

Ziņu lente
0