Nākamgad Rīgas osta piekraus ar oglēm jaunu salu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu salas infrastruktūra ļaus izkraut līdz 20 miljoniem tonnu ogļu gadā, kas ir divreiz vairāk par to apjomu, kurš šobrīd iet cauri Rīgas Brīvostai.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Jau šoruden Krievu salā pie Daugavas ietekas celtniecības darbiem jābūt pabeigtiem. Pēc tam līdz pat 2019. gada sākumam turp pakāpeniski pārvietosies ogļu termināli, vēsta LTV7 Krievu apraide.

Salas infrastruktūra ļaus izkraut līdz 20 miljoniem tonnu ogļu gadā, kas ir divreiz vairāk par to apjomu, kurš šobrīd faktiski iet cauri Rīgas Brīvostai, saka tās pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

"Osta, principā, savā pamatdarbībā pārvietojas vai aiziet no apdzīvotiem rajoniem. Un es domāju, ka Kundziņsala un Krievu sala būs sakne vai galvenā platforma, kur koncentrēsies Rīgas ostas galvenais kravu apgrozījums," pateica Zeltiņš.

Iekraušanas darbi ostā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija veiksmīgi nomainījusi Baltijas valstu ostas pret ostām Somijā

Ostas pārvākšanās laikā dažus mēnešus ogles pārkraus gan centrā, gan Krievu salā. Tā infrastruktūra ļaus strādāt ar dažādām kravām, izņemot lejamās. Lai putekļi no beramajām kravām ar vēju neaiznes tuvāko rajonu virzienā, uz salas tāpat uzbūvēs speciālu sienu.

Projekta kopējā vērtība sastāda 151 miljonu eiro. Puse no tiem ir ES Kohēzijas fonda līdzekļi. 2019. gada marta beigās objektu būs jāizmeklē Eirokomisijas pārstāvjiem, un tad būs skaidrs, vai osta saņems plānotos Eiropas Savienības līdzekļus pilnā apjomā.

Iepriekš tika ziņots, ka eksporta termināla celtniecības projekts ogļu pārkraušanai Krievu salā tika atbalstīts 2009. gadā. Rīgas Brīvostas pārvalde toreiz izdarīja likmi uz salu, ieguldot tās infrastruktūrā bezprecedenta līdzekļus jaunākajā vēsturē — 162 miljonus eiro (no tiem vairāk kā 77 miljonus iedeva Eiropas Savienība). 12,5-17 metru dziļums ļauj pieņemt Panamax klases kuģus un strādāt pa tiešo ar attālinātiem Āfrikas, Tuvo Austrumu tirgiem, kā arī ar Indiju un Ķīnu.

Krievu salas projekta īstenošanas darbi tika uzsākti 2010. gadā. 2015. gada beigās ekspluatācijā tika nodoti galvenie objekti — četras universālās piestātnes ar kopējo garumu 1,2 kilometri un 15,5 metru dziļumu pie piestātnes, kā arī visus nepieciešamos pievedceļus un inženiertehniskās komunikācijas līdz ostas teritorijai. Tāpat šobrīd notiek vēja aizsardzības nožogojuma izstrāde pret putekļu izplatīšanos, kura augstums sastādīs 23 metrus.    

Ziņu lente
0