Nestāstiet te par savām tiesībām: bērnu ārste Rīgā ieteica ņemt līdzi tulku

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasРабота детской поликлиники
Работа детской поликлиники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnu ārste kādā Rīgas slimnīcā uzņemšanas laikā ilgi skaidroja, kādēļ nerunāt latviski ir slikti, un nepievēra uzmanību sešgadīgas meitenītes iedzimtajiem veselības traucējumiem.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. VCA Pļavnieki poliklīnikā bērnu ārste, pieņemot sešus gadus vecu bērnu, kurš pagaidām nesaprot latviešu valodu, ieteica viņa mātei ņemt līdzi uz pieņemšanu valsts apmaksātu tulku un "nestāstīt viņai par savām tiesībām". Paralēli ārste pastāstīja pacientes mātei, kādā valstī viņas dzīvo, ieteica palasīt likumu, turklāt meitenītes medicīnas kartē uzrakstīja, ka viņa neesot gatava skolai, kad bērns nebija spējis atbildēt uz aritmētikas jautājumu. Par vizīti pie ārsta Facebook pastāstīja bērna māte Jekaterina.

Meitenītes māte pastāstīja, ka viņas ienākušas kabinetā un sasveicinājās krievu valodā. Ārste uzaicināja bērnu sēsties uz krēsla – latviešu valodā.

"Es (mamma) atzīmēju, ka bērns nesaprot latviešu valodu. Mums ir krievvalodīga ģimene. Ceru, ka tas nav noziegums, un par to vēl nesēdina cietumā un nenošauj. Daktere pateica, ka tas ir slikti. Uz jautājumu, kādēļ slikti, bērnam taču ir tikai 6 gadi, Gunta Užāne atbildēja, ka viņai neesot pienākums runāt ar mums krievu valodā. Un ja viņai būšot 20 krievu bērni dienā, vai tad viņai ar visiem būšot jārunā? Un, nesagaidot atbildi, pateica, ka nerunās," – rakstīja Jekaterina.

Pieņemšana, pēc viņas sacītā, turpinājās ar lekciju par Latvijas valsti un likumiem, kuri neliek ārstam pārvaldīt krievu valodu.

"Uz manu komentāru, ka Latvijā ir 37% krievu, atbildēja kategoriski: latviešu valsts valoda ir jāzina. Ņemiet valsts tulku un nestāstiet te par savām tiesībām," — pastāstīja meitenītes māte. Tālāk, pēc viņas sacītā, ārste pavaicāja bērnam krievu valodā, cik viņai ir gadi, palūdza noskaitīt līdz 10, un pēc tam atņemt septiņi no deviņiem.

"Bērns aizdomājās. Guntas Užānes slēdziens – bērns neesot gatavs skolai. Ko viņa uzrakstīja slēdzienā, neesmu spējīga salasīt. Raksta nesaprotami. Varu tikai minēt, ka viens no vārdiem ir psihologs," — pastāstīja sieviete.

Turklāt viņa atzīmēja, ka bērnam ir iedzimtas problēmas, taču ārste par to pat nepainteresējās.

Jekaterinas publikācija Facebook saņēma daudzus komentārus no sašutušiem par šādu attieksmi lietotājiem.

"Manuprāt, tā ir Veselības ministrijas problēma. Man izveidojusies stingrs iespaids, ka ārstus māca tā uzvesties speciāli. Īpaša sāpe, protams, par bērniem. Taču, atnākot psihiski veselai, no šādiem ārstiem aiziesi asarās un ar salauztu psihi," — uzrakstīja Svetlana T.

"Sieviete, pie tam ārste, ar šādu attieksmi pret saviem pienākumiem, taču tik bezatbildīga, būtne bez dvēseles. Viņai jāstrādā nevis par ārstu, bet par koncentrācijas nometnes uzraudzi," — uzskata Natalia A.

Ārsts darbā - Sputnik Latvija
Ārsts norāj bērnu invalīdu par nepietiekamām latviešu valodas zināšanām

"Ārsti par apkopēju. Tas nav ārsts. Vai uz viņas kabineta durvīm nekarājas uzraksts "Krieviem ieeja aizliegta"? Nevēlos, lai no maniem nodokļiem kaut viens cents kristu šīs dāmītes krājkasē," — uzrakstīja Jurijs N.

Daudzi ieteica pacientiem, kuri nokļuvuši analoģiskā situācijā, komunicējot ar ārstiem, kam vairāk rūp valsts valoda, nekā medicīna, neatstāt nesodītu necienīgu uzvedību, bet gan doties pie poliklīnikas galvenā ārsta, rakstīt sūdzību, stāstīt par to visos iespējamos sakaru kanālos. Daži uzskata par lietderīgu ieviest ārstu-rusofobu melnos sarakstus.

"Nevajag atmest ar roku, — tāda attieksme rodas tāpēc, ka daudzi ir bailēs paralizēti un neliekas zinis. Jādara tā, lai visa pasaule zina par "demokrātiju" Latvijā. Tikai tad visiem būs tiesības, un nevis deklarētas, bet dzīvē reālas," — noslēgumā pateica Natalia A.

Latvijā dzīvo apmēram 2 miljoni cilvēku, no tiem ap 40% ir krievvalodīgie. Republikā ir viena valsts valoda – latviešu valoda, krievu valodai ir svešvalodas statuss.

Ziņu lente
0