Krievijas telekanālu translācija Latvijā netiks ierobežota

© UnsplashTelevizors
Televizors - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neizdosies pavisam atbrīvot televīzijas skatītājus Latvijā no Krievijas telekanāliem – iebilst gan kabeļtelevīzijas operatori, gan Eiropas Komisija.

RĪGA, 7. jūnijs — Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību komisija izvērtējusi dažus ierosinājumus Krievijas mediju ierobežošanas jautājumā un noraidījusi radikālākos, vēstīja LTV7 programma "Segodņa večerom".

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumu pirmajā lasījumā Nacionālās drošības komisija ierosināja uzdot kabeļtelevīzijas operatoriem nodrošināt 90% programmu Eiropas Savienības valodās. Šī ideja tika noraidīta. Pirms otrā lasījuma savu ierosinājumu iesniedza "Vienotība": atļaut translāciju valodās, kas nav atzītas par ES oficiālajām valodām, ne vairāk kā 50% kanālu.

Телевизор - Sputnik Latvija
Latvijas valdība turpinās karu ar televīziju un internetu

Lolita Čigāne atgādināja, ka cilvēkus piespiest ir neiespējami, taču pieļāva, ka piedāvātos kanālus sāks skatīties lielāks skaits cilvēku, ja tiks sniegta iespēja.

Taču kabeļoperatori saskatīja ierosinājumā mēģinājumus ierobežot uzņēmējdarbību un piedraudēja, ka prasīs, vai tas atbilst Satversmes normām.

"Ja mēs piedāvājam abonentiem paketi, ko veido 20 kanāli, nav nozīmes, 90% vai 50%, jo rezultātā mums pēc reitingiem jāpiedāvā saviem patērētājiem populāri kanāli," — norādīja Tīna Lūse, Baltcom valdes locekle.

Turklāt operatoriem piedāvā nevis vienu kanālu, bet gan veselus komplektus. Ja tos sadalīt, atsevišķu kanālu cena var pieaugt vairākkārt. Efekts būs pretējs, uzskata speciālisti — programmu minimālās paketes būs dārgākas nekā apjomīgās. Šajā gadījumā auditoriju Latvijā drīzāk zaudēs Krievijas opozīcijas kanāls "Doždj", nevis prokremliskais RTR.

Krievijas vēstnieka Latvijā Jevgēņija Lukjanova preses konference - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība par draudiem ierobežot telekanālus: taisnība acīs kož

Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls atzīmēja, ka cilvēki to skatās nevis propagandas, bet gan piedāvātā izklaides satura dēļ, kas, faktiski, šajā kanālā ir vispievilcīgākais. Viņš norādīja, ka šajā situācijā, pat, ja cilvēki līdz šim nav izmantojuši konkrētus kanālus, sakarā ar valodas un citām problēmām, viņi tos sāks skatīties, lai saglabātu lētāku pakalpojumu, un tad viņi piekļūs propagandai, kas iepriekš viņus neinteresēja. Kultūras ministrija atgādināja, ka pēc tamlīdzīgu ierobežojumu ieviešanas Latvijai var rasties grūtības ES līmenī.

Cilvēktiesību komisija ierosinājumu noraidīja, taču idejas autori vēl cer sabalansēt sabiedrības un biznesa intereses. Taču diezin vai izdosies atrast risinājumu piems grozījumu otrā lasījuma, kas notiks pēc nedēļas, tātad pagaidām nekādi ierobežojumi nav paredzēti.    

Ziņu lente
0