Kučinskis: ABLV pašlikvidācija tiks saskaņota ar ASV

© Sputnik / Sergey MelkonovABLV Bank
ABLV Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs atzimēja, ka ABLV Bank pašlikvidācijas plāna apstiprināšana aizkavējusies, jo nepieciešams nodrošināt šī procesa kontroli, lai izslēgtu nelikumīgi saņemtu līdzekļu slēpšanas iespēju.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. ABLV Bank pašlikvidācijas procesu plānots saskaņot arī ar ASV iestādēm, raidījumā Rīta Panorāma Latvijas televīzijā pastāstīja valsts premjerministrs Māris Kučinskis.

Jautāts, vai ASV neiebilst pret ABLV Bank plānu pašlikvidēties, premjers atbildēja, ka Latvija solījusi saskaņot šo procesu ar amerikāņu iestādēm.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
ABLV Bank pašlikvidācija Latvijā tiek atlikta

Politiķis uzsvēra, ka lēmums par bankas pašlikvidāciju jāpieņem Latvijai un tā būs atbildīga par procesa īstenošanu.

Kučinskis paskaidroja, ka ABLV Bank pašlikvidācija ir ievilkusies, jo nepieciešams nodrošināt šī procesa kontroli, lai izslēgtu nelikumīgi saņemtu līdzekļu slēpšanas iespēju. Viņš norādīja, ka naudas bankā ir pietiekami un, ņemot vērā Latvijas sabiedroto apsūdzības par to, kas tā ir par naudu, kā arī to, ka šie līdzekļi vēl ir jāpārbauda, patlaban runa ir par to, kā nodrošināt pašlikvidācijas procesa kontroli, lai gūtu pārliecību par to, ka tajā netiks noslēpti noziedzīgi saņemti līdzekļi.

Atgādināsim, ka 13. februārī ASV Finanšu ministrijas struktūra Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas banku ABLV par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Turklāt FinCEN norādīja, ka ABLV uzpirkusi ierēdņus. Banka apsūdzības raksturoja kā kliedzošus apmelojumus.

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Eiro - Sputnik Latvija
Ārzemnieki izņēmuši no Latvijas bankām vairāk nekā divus miljardus eiro

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tās likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Šī gada maijā ABLV Bank un tās lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV).

Prasībās tiek minēti šo struktūru pārkāpumi, kuri tika pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret to, kā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.

Здание банка Citadele в Тукумсе - Sputnik Latvija
Strādājām Latvijā 20 gadus, un tagad esam padzīti: "Citadeles" klientu stāsti

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Ieva Upleja pastāstīja, ka FKTK vēl nav pieņēmusi lēmumu sakarā ar ABLV Bank iesniegto pašlikvidācijas pieteikumu. Upleja pastāstīja, ka, lai gan ABLV akcionāri pieņēmuši lēmumu par pašlikvidāciju jau februārī, un iesniegumu FKTK saņēmusi martā, pēc 20. maija Komisija saņēmusi izvērtēšanai jaunus dokumentus par bankas pašlikvidāciju. Tagad, saskaņā ar likumu, komisijai jāpieņem lēmums 30 dienu laikā pēc pēdējo dokumentu saņemšanas.

Upleja nenorādīja, kad tieši FKTK pieņems gala lēmumu par ABLV likvidāciju, tikai uzsvēra, ka tas nav tuvāko dienu jautājums, jo runa ir par sarežģītu procesu.

FKTK vadītājs Pēteris Putniņš atzīmēja, ka aizkavēšanās notiek tādēļ, ka ir jāizstrādā kontroles mehānisms, lai likvidācija noritētu pareizi. Putniņš tāpat paziņoja, ka ABLV lietai ir sarežģīts raksturs, tādēļ, visticamāk, tiks veikta bankas likvidācija, nevis pašlikvidācija. Upleja paskaidroja FKTK vadītāja vārdus, paziņojot, ka process attiecībā pret ABLV Bank varētu tikt dēvēts par likvidāciju, kurā viens no posmiem būs pašlikvidācija.    

Ziņu lente
0