Lindermans aizturēts par runu Vislatvijas vecāku sapulcē

© Sputnik / Sergey MelkonovВладимир Линдерман на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко
Владимир Линдерман на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimira Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska apstiprināja, ka aktīvists aizturēts sakarā ar viņa darbību pret skolu reformu.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Drošības policija aizturējusi tiesībsargu Vladimiru Lindermanu sakarā ar runu Vislatvijas vecāku sapulcē, apstiprināja tiesībsarga advokāte Jeļena Kvjatkovska. Par to vēsta RIA Novosti

Patlaban Lindermanam piemērots aizturētas personas statuss, viņš atrodas īslaicīgas aizturēšanas izolatorā. Likums paredz: ja Drošības policija nepieņems lēmumu par tālāko drošības līdzekli līdz 10. maija pl. 15:00, tai nāksies atlaist Lindermanu brīvībā.

Vislatvijas vecāku sapulce - Sputnik Latvija
"Viņa teica – bumba": pret Vislatvijas vecāku sapulci ierosināta krimināllieta

Šodien advokāte plāno vērsties ar sūdzību pie Drošības policijas priekšnieka sakarā ar to, ka Vladimirs Lindermans aizturēts ar speclīdzekļu pielietošanu. Kvjatkovska ir pārliecināta, ka tie nebija nepieciešami, jo līdz šim viņas aizstāvamais nav pretojies varasiestāžu pārstāvjiem.

Sabiedrisko aktīvistu aizturēja nezināmas personas maskās sabiedriskā transporta pieturā 8. maijā. Viņu nogāza zemē un iegrūda autobusā bez identifikācijas zīmēm. Vēlāk noskaidrojās, ka tā rīkojas Drošības policija.

Iepriekš vēstīts, ka Drošības policija ierosinājusi kriminālprocesu akcijas "Vislatvijas vecāku sapulce" sakarā. Šajā kriminālprocesā aizdomās turēta "Latvijas Krievu savienības līdere" Tatjana Ždanoka. Viņa izsaukta liecības nodošanai 11. maija.

Vislatvijas vecāku sapulce notika Rīgā 31. martā. Vecāki nolēma visiem spēkiem pretoties izglītības ministra Kārļa Šadurska skolu reformai, kura paredz mācības latviešu valodā vidusskolās. Sapulci organizēja Latvijas Krievu savienība un Krievu skolu aizsardzības štābs.

Drošības policija jau iepriekš pielietojusi spēku pret krievu izglītības aizstāvjiem Latvijā. Aprīļa beigās Latvijā tika aizturēts arī tiesībsargs Aleksandrs Gapoņenko. Nepilsoņu kongresa priekšsēdētāju, Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu Drošības policija tur aizdomās par darbību pret valsts neatkarību.

Sadusmoto vecāku gājiens Rīgā - Sputnik Latvija
Avotiņš par skolu reformu: bērni kļuvuši par preci politiskajā tirgū

Pirms tiesas sēdes Gapoņenko pastāstīja žurnālistiem, ka viņš turēts rokudzelžos 11 stundas, sists, notriekts zemē, kā arī saskrāpēts un nosmērēts.

Maija sākumā kļuva zināms, ka maskās tērpti cilvēki centušies aizturēt vēl vienu krievu skolu aizstāvības aktīvistu – triju bērnu māti Jevgēņiju Krjukovu, kura uzstājās Vislatvijas vecāku sapulcē. LKS valdes locekle Jevgēņija Krjukova pastāstīja, ka 24. aprīlī viņai piezvanīja no nezināma numura un piedāvāja viņai ierasties Drošības policijā sarunai. Krjukova atteicās ierasties policijā bez pavēstes, jo nebija pārliecināta, ka tas nav joks, un palūdza atsūtīt uz viņas deklarēto adresi oficiālu pavēsti.

Pavēsti viņa nesaņēma, toties 27. aprīlī policijas darbinieks ieradās viņas darba vietā — rehabilitācijas centrā "Vaivari". Krjukova tobrīd nebija darbā. 2. maijā, cilvēki maskās un formas tērpā bez identifikācijas zīmēm ielenca "Vaivarus", ielauzās iekšā ar mērķi, kā uzskata Krjukova, viņu aizturēt, taču tobrīd viņas vairs nebija pilsētā.

Ziņu lente
0