Kučinskis par emigrantiem: Anglijā alga ir reizi nedēļā, un krodziņš blakus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis uzskata, ka reemigrācijas jautājumā galvenais ir valsts pievilcība. Ja cilvēkiem dot signālu, ka darbs un mājoklis ir, iespējams, viņi atgriezīsies.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Reemigrācijas procesam jābūt dabiskam, pilsoņu mobilitāti mazināt nav iespējams, un, ja viņiem šķiet pievilcīga iknedēļas alga Anglijā un krogs kaimiņos, — tā ir viņu izvēle, paziņoja Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis intervijā avīzei Dienas Bizness.

Valdības vadītājs uzskata, ka galvenais reemigrācijas jautājumā ir valsts pievilcība. "Man šausmīgi negribas neko solīt un nākt ar uzsaucieniem. Tas ir tāpat kā mūsu jau apspriestā OIK sakarā. Bija arī viens ministrs, kurš nāca ar reemigrācijas plānu. Es teiktu, ka drīzāk ir konsekventi jāstrādā," — teica Kučinskis.

Bagāžas iekraušana lidmašīnā - Sputnik Latvija
Dažkārt viņi atgriežas: nosaukti reemigrācijas iemesli

Viņš piebilda, ka Vides un reģionālās attīstības ministrijai ir sava programma sadarbībā ar pašvaldībām, kuras vislabak pārzina savu iedzīvotāju sadzīves apstākļus.

"Valmiera un Smiltene ir tādi labi reģionāli piemēri, kur viss sakoncetrējās tur, kur ir uzņēmējdarbība. Valmieras stikla šķiedra ceļ jau trešo īres māju, jo viņiem joprojām trūkst cilvēku. Dodot šādu signālu cilvēkiem, ka ir darbs un iespēja par pieņemamu cenu izīrēt mājokli, ir izredzes, ka cilvēki atgriezīsies atpakaļ," — teica Kučinskis.

Protams, ne visi atgriezīsies, uzskata Ministru prezidents.

"Ir arī skumjie stāsti, kuros pamatojums, kāpēc Anglijā ir labāk, tiek minēts, ka tur algu maksā reizi nedēļā nevis mēnesī. Un krodziņš piektdienas vakarā ir vieta, kur tā nedēļā nopelnītā alga arī paliek. Mobilitāti cilvēkiem gan nevajag atņemt, lai brīvi brauc, galvenais, lai arī mēs būtu gana pievilcīgi, tāpēc mēs taisām partnerību ar sociāli atbildīgiem uzņēmējiem, lai sakoordinētu visus instrumentus ar pašvaldībām, kas visu par sevi zina. Procesam jābūt dabīgam," — piezīmēja valdības vadītājs.

Latvija pēdējos gados saskārusies ar iedzīvotāju prombraukšanu — pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgie pilsoņi aizvien biežāk dodas peļņā ārvalstīs, uz ekonomiski attīstītākām valstīm. Latvijas valdība meklē iespējas stimulēt pilsoņu atgriešanos dzimtenē. ĀM izstrādā īpašu likumu latviešu diasporas atbalstam ārzemēs.

Загрузка багажа на борт самолета - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrs: aģenti palīdzēs ar atgriešanos aizbraukušajiem no Latvijas

Februārī darbu sāka pilotprojekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties dzimtenē darba emigrantiem. Šiem nolūkiem atvēlēti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros visos Latvijas reģionos darbu sākuši koordinatori. Viņu uzdevums ir veidot saziņu ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un problēmas, kas neļauj atgriezties dzimtenē. Tkāpat viņu pienākums ir iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Projektu koordinē Vides aizsardzības un reģonālās attīstības ministrija (VARAM).

Pirmās sarunas ar aizceļojušajiem apliecināja, ka cilvēkus visbiežāk no atgriešanās Latvijā atbiedē doma par grūtībām, kas saistītas ar laba sarba meklējumiem, mājokļa jautājums un bērnu izglītības jautājums. Dažiem svarīgs ir arī valodas jautājums — daudzi emigranti jau piemirsuši latviešu valodu un daudz labāk sarunājas angliski. Tāpēc arī darba vietas meklējumos interesējas par kompānijām, kurās nepieciešama angļu valoda.    

Ziņu lente
0