Ekonomikas ministrs: aģenti palīdzēs ar atgriešanos aizbraukušajiem no Latvijas

© Foto : Petr KratochvilЗагрузка багажа на борт самолета
Загрузка багажа на борт самолета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilotprojekta ietvaros šī gada februārī katrā no Latvijas reģioniem darbu uzsākuši koordinatori – viņu uzdevums ir sakaru izveidošana ar Latvijas iedzīvotājiem, kuri dzīvo ārzemēs, lai noskaidrotu, kādas ir viņu vajadzības un problēmas.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Jaunā ideja atgriezt aizbraukušos tautiešus uz Latvijas reģioniem ar aģentu palīdzību ir "ļoti gudra", paziņoja Latvijas Radio intervijā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Bagāžas iekraušana lidmašīnā - Sputnik Latvija
Dažkārt viņi atgriežas: nosaukti reemigrācijas iemesli

Tiek uzskatīts, ka katrā no pieciem reģioniem strādās aģents, kurš, sazinoties ar ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem, palīdzēs viņiem atrast darbu, skolu vai bērnudārzu bērniem, kā arī dzīvesvietu Latvijā. Ašeradens norādīja, ka "atgriežoties dzimtenē, ir miljons detaļu, kuras ir jāpatur prātā", tādēļ aģentu esamība ir nepieciešama.

Pēc viņa sacītā, drīzumā vidējā alga Latvijā "uz papīra" būšot 1 000 eiro, kas atbilst vidējam minimālās algas līmenim Eiropas Savienībā. Tā kā daudzi aizbraukušie uz ārzemēm strādā zemi apmaksātos darbos, viņi būs ieinteresēti atgriezties tur, kur dzīvo viņu radinieki un draugi, pārliecināts ministrs.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka pilotprojekts, kurš aicina palīdzēt darba migrantiem atgriezties dzimtenē, jau sācis savu darbu februāra sākumā. Taču VARAM reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits atzina, ka jau Pirmais uzdevums – atrast emigrantus, kuri vēlētos atgriezties, – kļuvis par izaicinājumu. Plānots, ka pilotprojekts, kuram piešķirts gandrīz pusmiljons eiro, ilgs gadu, un šī laika garumā reģionālajiem reemigrācijas koordinatoriem ir jāsazinās ne mazāk kā ar 500 latviešiem ārzemēs.

Биржа труда - Sputnik Latvija
Jums ir sliktas latviešu valodas zināšanas, brauciet atpakaļ: Latvijā atpakaļbraucējus negaida

Latvija saskārusies ar masveida iedzīvotāju aizbraukšanu pēdējo gadu laikā – pēc iestāšanās ES darbspējīgi pilsoņi arvien biežāk brauc strādāt uz ārzemēm, uz ekonomiski labklājīgākām valstīm. Latvijas valdība meklē veidus kā stimulēt pilsoņus atgriezties dzimtenē. ĀM izstrādā speciālu Latvijas diasporas atbalsta likumu ārzemēs, kurš, tostarp, palīdzēs atrisināt reemigrācijas jautājumus.

Taču, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP), emigrantu plūsma no Latvijas nekrītas. CSP apkopoja datus par emigrantiem no 2014. līdz 2016. gadam. Vidēji Latvija ikdienu zaudē 55 cilvēkus – 25 vīriešus, 22 sievietes un 8 bērnus. Vislielākais emigrantu skaits ir vecuma grupā no 25 līdz 29 gadiem (2014. gadā to daļa kopējā aizbraucēju plūsmā sastādīja 18,2%, 2015. gadā – 18%, 2016. gadā – 17%). Saskaņā ar CSP ziņām latvieši lielākoties emigrē uz Lielbritāniju, Īriju, Vāciju un Norvēģiju. Emigrācija uz ASV trīs gadu laikā pieaugusi gandrīz par 5 procentpunktiem.

Ziņu lente
0