Kontrabandisti ieveda Latvijā cigaretes gāzes cisternā

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasКонтрафактные сигареты.
Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieku veiktā kratīšana Ķekavas novadā atklājusi 14 miljonus cigarešu, kontrabandai pielāgotu cisternu un kravas mašīnu tālākai preces pārvadāšanai.

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Kontrabandisti pielāgoja gāzes cisternu tabakas produkcijas pārvadāšanai pāri Latvijas robežai, aprīkojot to ar speciālu slēptuvi. Kratīšanas laikā pie aizdomās turamajiem tika atrasti 14 miljoni cigarešu, vēsta rus.lsm.lv.

Kontrabandas cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijas budžetam kaitē cigarešu un alkohola kontrabanda no Latvijas

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki kriminālprocesa ietvaros par akcīzes preču kontrabandu veica kratīšanu kādā no Ķekavas novada uzņēmumiem. Automobiļu boksā tika atklāta cigarešu pārvadāšanai pielāgota gāzes cisterna. Uzņēmuma teritorijā tāpat atradās kravas automašīna, kura bija paredzēta tālākai kontrabandas preču transportēšanai. Kratīšanas laikā tika konfiscētas 1683 cigarešu kastes, 474 889 cigarešu pakas ar Baltkrievijas un Tadžikistānas akcīzes markām.

Lietiskie pierādījumi tika nodoti Nodrošinājuma valsts aģentūras glabāšanā.

Kratīšanas vietā tika aizturēti seši cilvēki – divi Krievijas pilsoņi un četri latvieši. Visiem piemērots aizdomās turamo statuss un izvēlēts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas gaitā noskaidroti vēl trīs aizdomās turamie sakarā ar šo noziegumu. Arī viņiem piemērots drošības līdzeklis nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka, saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem, kontrabandistu darbības rezultātā Latvijas budžets ik gadu nesaņem 60-80 miljonus eiro. Īpašu vietu te ieņem nelikumīgs cigarešu apgrozījums.

Uzraksts uz cigarešu paciņas Smēķēšana nogalina - Sputnik Latvija
Latvija – kontrabandas cigarešu zeme

"Kontrabandistu ienākumi ir vairāk nekā 36 miljoni eiro. Valsts zaudē no 60 līdz 80 miljoniem eiro katru gadu. Vidēji gadā apturam ap 8 organizētiem grupējumiem tieši pēc akcīzes – pēc tabakas izstrādājumiem," —pastāstīja VID Muitas policijas pārstāvis Guntis Bērziņš.

Tradicionāli Latvijā cigaretes nelegāli ieved no Krievijas un Baltkrievijas, taču pēdējā laikā sāka parādīties paciņas ar Kazahstānas, Kirgīzijas un Uzbekistānas akcīzes markām.

Saskaņā ar VID datiem, visvairāk Latvijā nelegāli ievesto cigarešu pārdošana izplatīta Daugavpilī (vairāk nekā 50% no visa apjoma), Ogrē un Salaspilī (vairāk nekā 40%, Rēzeknē un Ludzā (ap 36%).

Ziņu lente
0