Igaunijas budžetam kaitē cigarešu un alkohola kontrabanda no Latvijas

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasKontrabandas cigaretes. Foto no arhīva
Kontrabandas cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījums liecina, ka cigarešu nelikumīgas ievešanas rezultātā Igaunijas valsts kase zaudē trīskārt lielākus līdzekļus nekā alkohola kontrabandas dēļ.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Igaunijas Konjunktūras institūta organizētā pētījuma rezultāti liecina, ka cigarešu kontrabanda no Latvijas nodara daudz lielākus zaudējumus nekā alkoholiso dzērienu nelikumīga ievešana, vēsta Sputnik Igaunija.

Счетчик недополученного алкогольного акциза в Икла - Sputnik Latvija
Igaunija uzstādījusi nesaņemtā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa skaitītāju uz robežas ar Latviju

Valsts Konjunktūras institūts, kas pēta situāciju ēnu ekonomikā, informē, ka pērn budžets uz tabakas rēķina zaudējis nenomaksātās akcīzes un apgrozījuma nodokli 54,4 miljonu eiro apmērā, bet uz alkohola rēķina — "tikai" 15,6 miljonus. Pat ņemot vērā empīrisko kļūdu, saprotamu iemeslu dēļ (diezin vai visi aptaujātie atklāti stāstīja par viņu pirktajām kontrabandas precēm) zaudējumu aprēķins izskatās nepilnīgs. Tikai 3% aptaujāto atzina, ka apzināti pērk kontrabandas alkoholu un 16% — nelikumīgi ievestās cigaretes. Domājams, jāņem vērā, ka patiesībā budžeta zaudējumu rādītāji ir vēl lielāki.

Tirdzniecības apjomu starpība

Ēnu ekonomikas apgrozījuma aprēķina pašreizējās metodes ir pietiekami efektīvas — tās sniedz vairāk vai mazāk skaidru priekšstatu par tendencēm un aptuvenajiem apjomiem, taču, protams, nevar nosaukt precīzus skaitļus. Piemēram, alkohola un cigarešu tirdzniecības apjoma starpība šogad un pērn ļauj aptuveni vērtēt, kāds patērētāju skaits sācis izmantot kontrabandas preces un cik paciņas cigarešu vai alkohola pudeļu viņi iegādājušies.

Konjunktūras institūta rezultātu vienkāršs pretējais aprēķins liecina, ka smēķētāju skaits Igaunijā pēkšņi samazinājies par 6 tūkstošiem cilvēku salīdzinājumā ar Statistikas departamenta datiem (par pamatu ņemot to, ka, pēc Konjunktūras institūta domām, 2016. gadā nelikumīgi pārdoti 19 miljoni paciņu cigarešu un tās nopirkuši 20% igauņu smēķētāju, kuru skaits, pēc statistikas rādītājiem, sasniedzis aptuveni 25% valsts pieaugušo iedzīvotāju).

Ziņu lente
0