Mamikins salīdzinājis Latvijas ekonomiku ar piepūstu vardi

© Sputnik / Sergey MelkonovAndrejs Mamikins
Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai, ovāciju vietā kārtējam vardes piepūšanas procesam, kuru pēc tam asi noblīkšķinās tā, ka gabali lidos uz visām pusēm, ir jārīkojas ar domu nākotnei un jāgatavo ekonomika iespējamai krīzei.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Latvija kā pasaules ekonomikas daļai ir jābūt gatavai cikliskajām krīzēm, kuras līdzinās tai, kas bija 2008. gadā, jāīsteno reformas un jāuztur divu pastāvīgu dzinēju — tranzīta un nerezidentus apkalpojošo banku darbību. Pagaidām valsts ekonomika atgādina vardi, kuru piepūš, lai pēc tam noblīkšķinātu, raksta Andrejs Mamikins avīzē "MK-Latvija".

Latvijas analītiķi ignorē signālus, kuri nāk no ārzemēm, un paredz ilgstošu labklājības ēru. Tikmēr, pēc Mamikina domām, vesela faktoru virkne potenciāli var kļūt par "melnajiem gulbjiem" — kā sauc iemeslus, kuri provocē cikliskos kritumus.

Перегрузка контейнера - Sputnik Latvija
Eksperts: Zīda ceļš vedīs cauri Baltijai, ja tā izlems "Krievijas Dzelzceļš"

Pie tādiem iemesliem Mamikins piedāvā attiecināt: investīciju buma sekas Ķīnā, kur uzņēmumi un mājsaimniecības paņēmuši astronomisku kredītu apjomu; globālos tirdzniecības karus, kuru sākumu mēs šobrīd redzam starp ASV un Ķīnu; militāro konfliktu lielvalstu vidū, kura varbūtība šobrīd ir pietiekami liela; ASV valsts parāda palielināšanās, kurš jau ir sasniedzis 21 triljonu dolāru.

"Jebkurš milzīgo ekonomiku šķaudiens neizbēgami atspoguļosies Latvijā, un tādēļ ir jābūt gataviem ārējām izmaiņām," uzskata Mamikins.

Pēc viņa domām, jau tagad ir vērts noteikt Latvijas ekonomikas vājās vietas un jāveic pasākumi, kamēr vēl ir laiks un resursi.

Mamikins izcēla trīs faktorus, kuri, pēc viņa domām, šobrīd virza Latvijas ekonomiku augšup: eksports, ārējā pieprasījuma un Latvijas preču cenu palielināšanās dēļ; Eiropas fondi; iekšējā pieprasījuma palielināšanās, nodarbinātības un algu celšanās dēļ.

"Ārējā un iekšējā pieprasījuma dzinēji, mainoties situācijai pasaulē, var vienā mirklī atslēgties, asi nokritīs eksporta apjoms, tam sekos arī iekšējais pieprasījums, savukārt Eiropas fondu dzinējs ievērojami samazinās savu jaudu gaidāmā Eiropas fondu finansējuma samazinājuma dēļ pēc 2021. gada," uzsver eiroparlamentārietis.

Grafiks - Sputnik Latvija
Latvijā pieaug pieprasījums pēc krievvalodīgiem darbiniekiem, sevišķi finansēs

Viņš atzīmēja, ka šodien divi pastāvīgie Latvijas ekonomikas dzinēji: tranzīts un nerezidentu banku sektors ir sliktā formā. Tranzīta apjomi samazinās Krievija vēlmes dēļ pārvirzīt kravas uz savām ostām, savukārt nerezidentu banku sektors "guļ nokautā pēc amerikāņu triecieniem un izpatikt gribošo Latvijas varas iestāžu piebeigšanas", atzīmēja Mamikins.

"Bez strādājošiem dzinējiem lidmašīna nogāzīsies. Nepieciešamas investīcijas ekonomikas sektoros ar augstu pievienoto vērtību: IT un digitālajās tehnoloģijās, farmakoloģijas rūpniecībā, transportā un loģistikā, tūrismā un vairākās citās nozarēs. Nepieciešamas reformas izglītības, nodokļu un imigrācijas jomā, birokrātijas un korupcijas līmeņa samazināšana," uzskata Mamikins.

"Latvijas valdībai nekavējoties ir jāpārtrauc brutāli nogalēt Latvijas bankas, kuras apkalpo nerezidentus. Ministriem braukt un vienoties ar Krievijas varas iestādēm par Krievijas tranzīta nākotni caur Latviju," uzrakstīja Mamikins.

Eirodeputāts uzsver, ka ovāciju vietā kārtējam vardes piepūšanas procesam, kuru pēc tam asi noblīkšķinās tā, ka gabali lidos uz visām pusēm, Latvijai ir jārīkojas ar domu nākotnei un jāgatavo ekonomika iespējamai krīzei.

Krievijas kravu tranzīts - Sputnik Latvija
Latvijas bankas uzbrūk tranzīta uzņēmumiem ar akcionāriem no Krievijas

"Jāpārstāj nodarboties ar reformu imitāciju. Krievu skolu pārejai uz latviešu valodu nav jābūt izglītības reformas mērķim. Mērķim ir jābūt izglītības kvalitātes celšanai. Nodokļu reforma nepieciešama nevis tam, lai pēc iespējas vairāk izspiestu no cilvēkiem un uzņēmumiem, bet gan priekš tā, lai stimulētu Latvijas uzņēmumu attīstību un investīciju ienākšanu. Imigrācijas likumdošanas reformas doma nav aizvērt visus logus un durvis un pārvērsties etnogrāfiskā muzejā, tās doma ir panākt, lai šurp brauktu speciālisti, studenti un cilvēki, kuri ir gatavi investēt," noslēgumā saka Mamikins.    

Ziņu lente
0