Neatliekamā palīdzība Latvijā paaugstinās nepamatoto izsaukumu maksu par 40%

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые машины неотложной помощи в Латвии
Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksa par neatliekamās palīdzības nepamatotu izsaukumu sastādīs 56 eiro, un kvītis centralizēti izrakstīs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. Tuvākajā laikā līdz 56 eiro pieaugs maksa par neatliekamās palīdzības nepamatotu izsaukumu, radio Baltkom ēterā pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

"Par "ātrās palīdzības" nepamatotu izsaukumu brigāde var pieprasīt 40 eiro. To paredz Ministru kabineta noteikumi. Tuvākajā laikā ši summa pieaugs līdz 56 eiro," – pastāstīja Cipule.

Viņa pastāstīja, kādas grūtības rada nepamatoto izsaukumu samaksas iekasēšana.

"Tas ne vienmēr darbojas. Cilvēks nesaprot, kāpēc ārsts pieņem lēmumu nenogādāt viņu slimnīcā un vēl vairāk, – sāk izrakstīt čeku. Sistēma ir sarežģīta un darbojas slikti. Mediķim taču ir morāli smagi sēdēt un izrakstīt kvīti, kad viņam blakus stāv visa ģimene, vēro viņa darbības un nesaprot, kas notiek," – pastāstīja Cipule.

Viņa piebilda, ka patlaban izeja ir atrasta.

"Mēs cenšamies panākt, lai kvītis tiktu izrakstītas centralizēti. Ņemsim vērā brigādes ieteikumus, paskatīsimies diagnozi un lemsim, vai izsaukums bijis pamatots. Tikai pēc tam cilvēkiem būs jāapmaksā pakalpojums," – paskaidroja Cipule.

Vīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta - Sputnik Latvija
Kas neveic iemaksas, tas saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību un ģimenes ārstu

Iepriekš viņa informēja, ka nepamatotie izsaukumi rada nopietnu problēmu. "Cilvēki pieraduši dzīvot kā Padomju Savienībā, kad bija ātrā, nevis neatliekamā palīdzība. Tad ātrās palīdzības ārsti ieradās, lai vienkārši izmērītu vecmāmiņai spiedienu, iedotu tableti pret migrēnu, vai atvieglotu paģiru mokas alkoholiķim," – atgādināja Cipule.

NMPD vadītāja uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības brigāde ir ļoti dārgs resurss, reanimācijas palāta uz riteņiem. Viens izbrauciens pēc izsaukuma nodokļu maksātājiem izmaksāja vairāk nekā 100 eiro. Tāpēc neatliekamajai palīdzībai ir jānodarbojas ar situācijām, kurās patiešām apdraudēta cilvēka dzīvība vai veselība.

Cipule paskaidroja, ka neatliekamā palīdzība jāizsauc tikai kritiskās situācijās, kad apdraudēta veselība vai dzīvība. Pie tādiem gadījumiem pieder insults, plašas traumas, astmas lēkme, diabētiskā koma utt.

Ja pacientam ir augsta temperatūra, saaukstēšanās, gripa, galvas sāpes vai hroniskas problēmas ar sirdi – tas nav iemesls saukt neatliekamo palīdzību, jāvēršas pie ģimenes ārsta vai patstāvīgi jādodas uz aptieku, skaidroja Cipule. Šis noteikums attiecināts arī uz bērniem un cienījama vecuma pacientiem, viņa piebilda.

Ziņu lente
0