Latvijas Gāze: jaunie gāzes tirgotāji teju sasaldēja Latviju

© "Skonto Būve"Inčukalna gāzes krātuvē
Inčukalna gāzes krātuvē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms gāzes tirgus liberalizācijas Latvijā monopolists Latvijas Gāze iesūknēja Inčukalna Gāzes krātuvē pārziemošanai pietiekamus gāzes apjomus, tagad degvielu tirgot drīkst arī citas kompānijas, un tām nav obligāti jāiesūknē gāzi pazemes gāzes krātuvē un jāglabā tur noteikts apjoms.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Aizritējusī ziema bijusi samērā silta, tādēļ Latvijas gāzes tirgus liberalizācija negatīvas puses neskāra patērētājus. Taču, ja Inčukalna gāzes krātuvē neiesūknē stratēģisko gāzes rezervi, nākamziem, ja tā izrādīsies ļoti auksta, pastāv piegāžu ierobežošanas risks, uzskata Latvijas gāzes valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, raksta Dienas Bizness.

Pirms Latvijas gāzes tirgus atvēršanas krātuvi ik gadu aizpildīja bijušais monopolists Latvijas Gāze. Gāzes daudzums tika iepildīts tāds, lai ziemā patērētāji saņemti to ar nemainīgu padeves spiedienu. Pēc gāzes tirgus atvēršanas krātuvē gāze jāiepilda pašiem tirgotājiem. Ņemot vērā, ka par krātuvi ir jāmaksā, tirgotāju interese par to nav liela.

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
"Gazprom" un Shell apsprieduši vienošanos par "Baltijas SDG"

Pēc Kalvīša sacītā, pērnā gada rudenī Inčukalna gāzes krātuvē netika iepildīts pietiekams gāzes apjoms, tā tika piepildīta par apmēram 60%, tādēļ martā, kad krātuve ir jau praktiski tukša, nav iespējams nodrošināt pienācīgu spiedienu.

"Šajā ziemā bija tikai divas atbildīgas kompānijas — AS Latvijas gāze (625 milj. m3, salīdzinājumam — 2016. g. rudenī tika iesūknēti 1,2 miljardi m3) un AS Latvenergo, kuras bija iesūknējušās gāzi noliktavā Latvijā. Varam tikai minēt par to, kas notiktu, tad, ja janvārī iestātos ļoti zema temperatūra un tāda ilgstoši saglabātos, piemēram, līdz martam. Faktiski kādā brīdī būtu jāpieņem lēmums par dabasgāzes piegāžu ierobežošanu vai samazināšanu daudziem patērētājiem," pateica Kalvītis.

Viņš paskaidroja, ka šobrīd pārdevēji var iepirkt gāzi no Latvijas Gāze, Lietuvos Dujos, Eesti Gas un Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināla, ja tajā ir attiecīgais produkts.

"Realitātē dabasgāze, ko pārdot, bija tikai Latvijas gāzei, un mēs bijām vienīgie, kas startēja iepirkumu konkursos rudenī. Protams, vēl jau paliek Gazprom, taču uz šādu pārdevēju nevar iziet, kurš katrs," atzīmēja Kalvītis.

Šī ziema bija samērā silta, bez ilgstošiem aukstuma periodiem (zem mīnus 20 grādiem), kas arī glāba situāciju, uzskata Kalvītis.

"Tieši aukstākajā laikā Latvijas gāzei bija liels pieprasījums pēc dabasgāzes, un arī Inčukalna pazemes gāzes krātuve strādāja ar maksimālu jaudu. Turklāt, ja krātuve gribētu vienlaicīgi apmierināt visu klientu pieprasījumu, tad tas nebūtu bijis iespējams," pateica Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētājs.

Viņš paskaidroja, ka Latvijas Gāze vien dienā realizēja vairāk nekā 7 miljonus kubikmetrus gāzes, ap 4 miljoniem kubikmetru gribēja izmantot Latvenergo, tāpat degviela bija jāpiegādā Lietuvai un Igaunijai, turklāt, Krievija vēlējās pārsūknēt savus 7 miljonus kubikmetru.

Turēt īpašumā Inčukalnu ir par maz, tas ar kaut ko jāaizpilda

Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētājs uzskata par nepareizu to, ka Latvijas valdība koncentrējusi savus spēkus uz to, lai noturētu gāzes infrastruktūru (Inčukalna gāzes krātuvi un cauruļvadu tīklu), kura atrodas Conexus Baltic Grid uzraudzībā, valsts īpašumā. Pēc Kalvīša sacītā, pārvaldīt infrastruktūru — tas vēl nav viss, nepieciešams, lai kāds vēlētos to izmantot.

Трубы для Северного потока - Sputnik Latvija
Eksperts: salā Latvija par Krievijas gāzi nežēlojās

"Daudz būtiskāk bija veidot attiecības ar potenciālajiem gāzes piegādātājiem un radīt apstākļus, lai gāze vienmēr būtu Latvijā. Gāzes noliktava ir vajadzīga tikai gāzes tirgotājam, un pie viņus neapmierinošiem nosacījumiem tā var būt arī tukša, un tad jau būs jautājums, kas par to maksās," uzsvēra Kalvītis.

Pēc viņa domām, Latvijai nepieciešams izveidot stratēģisku dabasgāzes krājumus analoģiski naftas produktu rezervei (benzīns un dīzeļdegviela). Citādāk aukstā laikā nāksies ierobežot piegādes daudziem patērētājiem.

Pēc viņa sacītā, Latvijas Gāze par šādu risku brīdinājusi jau tā saucamās tirgus liberalizācijas paketes izstrādāšanas laikā.

"Diemžēl, ja valsts balstīsies tikai uz uzņēmēju vēlmi iesūknēt dabasgāzi pazemes glabātuvē un maksāt par šo pakalpojumu, tad var rasties būtiskas problēmas, nevis kādam vienai vai dažiem atsevišķiem uzņēmumiem, bet gan valstij kopumā," noslēdza Kalvītis.

Iepriekš arī Conexus Baltic Grid valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne paziņoja, ka aukstuma apstākļos pastāv risks, ka Inčukalna gāzes krātuves operators varētu samazināt piegāžu apjomus klientiem. Lai garantētu stabilu sistēmas darbību, Conexus vēlas panākt, lai visi gāzes tirgotāji obligātā kārtībā iepildītu krātuvē kādu gāzes apjomu, lai beigās ietekmētu tarifus.    

Ziņu lente
0