Latvija gatava izmitināt pie sevis Lielbritānijas padomi un BBC dienestu krievu valodā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasОтделение Британского совета в Москве
Отделение Британского совета в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas padomes darbība Krievijā tiek pārtraukta, ņemot vērā tās nenoregulēto statusu. Jautājumu par BBC darbību Krievijā valsts varasiestādes nav izskatījušas.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Latvija gatava uzņemt pie secis Lielbritānijas padomi vai korporācijas BBC redakciju krievu valodā, kas atrodas Krievijas teritorijā, paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Ja sekos kaut kāda eskalācija (Krievijas un Lielbritānijas attiecībās), mēs varētu kļūt par valsti, kas varētu uzņemt, piemēram, Lielbritānijas padomi Krievijā vai BBC nodaļu krievu valodā," – apgalvoja ministrs intervijā Latvijas radio.

17. martā Krievijas Ārlietu ministrija piešķīra persona non grata statusu 23 Lielbritānijas diplomātiem. Tāpat, ņemot vērā paritātes principu diplomātiskajās attiecībās, Krievija atsaukusi atļauju atklāt Lielbritānijas ģenerālo konsulātu Sanktpēterburgā.

Посольство Российской Федерации в Варшаве - Sputnik Latvija
Mediji: Polija izvērtē iespēju izraidīt Krievijas diplomātus pēc uzbrukuma Skripaļam

Vienlaikus tiks pārtraukta Lielbritānijas padomes darbība Krievijā, ņemot vērā tās nenoregulēto statusu.

Informācija Lielbritānijas padomes vietnē liecina, ka tā ir starptautiska organizācija, kas pārstāv valsti kultūras un izglītības jomās. Darbojas vairāk nekā 100 valstīs. Vietnē izskan apgalvojums, ka Krievijā organizācija īsteno virkni projektu ar mērķi stiprināt Krievijas un Lielbritānijas sadarbību augstākās izglītības jomā. Tāpat padome sadarbojas ar Krievijas un Lielbritānijas radošo aprindu pārstāvjiem, lai īstenotu kultūras projektus radošās ekonomikas, arhitektūras, dizaina, literatūras, kino, mūzikas, vizuālās un tēlotājmākslas jomā, skaidrots organizācijas vietnē.

Jautājumu par BBC darbību Krievijā valsts varasiestādes nav izskatījušas.

Krievijas ĀM lēmumi sekoja valsts diplomātu izraidīšanai no Lielbritānijas saistībā ar Krievijas izlūkdienesta bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanas lietu. Lielbritānijas premjere Terēza Meja 14. martā paziņoja, ka 23 Krievijas diplomātiem jāpamet Apvienotās Karalistes teritorija nedēļas laikā. Politiķe pauda pārliecību, ka, izraidot vairāk nekā trešdaļu diplomātu, uz ilgiem gadiem tiks traucēta Krievijas izlūkošanas darbība Lielbritānijā.

Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM pasludinājusi 23 Anglijas diplomātus par persona non grata

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nosauca Londonas apsūdzības Skripaļa saindēšanas lietā par nekaunīgām un nepamatotām. Politiķis atzīmēja, ka Londonas rīcības pamatā cita starpā ir valsts nespēja pildīt Brexit jomā dotos solījumus.

"Man šķiet acīmredzams, ka šis stāsts (Skripaļa lieta – red.) pārsvarā atspoguļo Lielbritānijas pašreizējās valdības bezizeju, it īpaši situācijā, kad viņi nevar nodrošināt solījumus, ko tā devusi saviem iedzīvojumiem sakarā ar izstāšanos no ES," – teica Lavrovs.

Krievijas izlūkdienesta bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs, notiesāts Krievijā par spiegošanu, un viņa meita Jūlija tika hospitalizēti pēc saindēšanās ar nezināmu vielu 4. martā Solsberijas pilsētā. Pirms tam Skripaļs saņēma patvērumu Lielbritānijā pēc Krievijas un ASV izlūku apmaiņas 2010. gadā, kad KF saņēma desmit cilvēkus, tostarp arī Annu Čapmani.

Ziņu lente
0