Nelaidiet bērnus internetā: no maija sociālie tīkli – tikai ar vecāku atļauju

© Pixabay / cherylt23Дети за компьютером
Дети за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 25. maija visiem bērniem vecumā līdz 13 gadiem, kuri reģistrējušies Facebook, Draugiem.lv, Twitter un Instagram, nāksies saņemt vecāku atļauju.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Drīz vien bērni vecumā līdz 13 gadiem varēs reģistrēties sociālajos tīklos tikai ar vecāku atļauju, vēsta Skaties.lv.

Sākotnēji plānots, ka bez vecāku atļaujas sociālajos tīklos varēs reģistrēties tikai pusaudži vecumā no 16 gadiem, taču aizvadītajā nedēļā Ministru kabinets nolēma, ka šim nolūkam pietiks ar 13 gadu vecumu. Jaunākiem bērniem būs jāsaņem vecāku atļauja reģistrācijai tādās platformās kā Facebook, Draugiem.lv, Twitter un Instagram.

Sociālije tīkli - Sputnik Latvija
Visvairāk medijiem un sociālajiem tīkliem tic jauni cilvēki un latgalieši

Saeimas deputātiem jāapstiprina vecuma cenzs līdz 25. maijam – no šīs dienas likums stājas spēkā ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības valstīs. Likumpārkāpuma gadījumā sociālā tīkla īpašnieks var saņemt naudas sodu desmitiem miljonu eiro apmērā.

Tieslietu ministrija tomēr norādīja, ka personas datu aizsardzības jaunā regula neparedz veidu, kādā sociālo tīklu administratoriem nāktos noskaidrot lietotāju vecumu.

Resors informēja, ka datu menedžeri paši var izlemt, kā viņi nodrošinās pārskatāmu procesu, kas iedvesīs pietiekamu pārliecību par to, ka piekrišana ir juridiski atbilstoša, tātad, ja personas vecums neatbilst noteiktajam, saņemta vecāku atļauja.

Tieslietu ministrija piebilda, ka sociālo tīklu vadītāji var paši izvēlēties lētāko un ērtāko vecuma apstiprināšanas paņēmienu. Tiesa, Draugiem.lv vadība piezīmēja: tagad viņiem nāksies darīt to, ko nav paveikušas tiesībsargājošās iestādes. Uzņēmums būs spiests ieguldīt līdzekļus un laiku, lai izstrādātu trīs iespējamos vecuma identifikācijas veidus: autentifikāciju interneta bankā, e-parakstu vai personīgu vizīti ar iesniegumu.

Sociālais tīkls Facebook. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politiskā cenzūra Facebook tīklā

Draugiem.lv vadība atzīmēja, ka bērni vecumā līdz 13 gadiem veido aptuveni 10% sociālā tīkla apmeklētāju. Līdz 25. maijam viņi saņems informāciju, ka tagad viņiem nepieciešama vecāku atļauja, lai lietotu portālu.

Pēc būtības, bērna profilu nāksies apvienot ar vecāku profilu, un vecāks būs spiests apstiprināt savu personību vienā no trim minētajiem veidiem, pastāstīja Draugiem.lv.

Tiesa, vēl joprojām bez atbildes palikusi virkne jautājumu: piemēram, kā rīkoties gadījumā, ja bērna uzvārds atšķiras no vecāku uzvārda, kā rīkoties audžuģimenēm utt.

Ziņu lente
0