ESAO: daudzi pensionāri Latvijā ir nabagi, it sevišķi sievietes

© Sputnik / Sergey MelkonovPensionāri
Pensionāri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ESAO paziņojusi, ka Latvijā lielākā veco ļaužu daļa dzīvo nabadzībā, pensiju pamata līmenis nomināli nepalielinās vairāk nekā 10 gadus, tomēr labklājības ministrs Jānis Reirs uzskata, ka Latvijas pensiju sistēmas vērtējums ir pietiekami labs.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, veicot Latvijas pensiju sistēmas izvērtēšanu, konstatējusi, ka valstī ir augsts nabadzības līmenis veco ļaužu vidū, pensiju pamata līmenis ir ļoti zems, kaut gan valstij ir iespējas palielināt tās līdz 20% līmenim no vidējās algas, vēsta rus.tvnet.lv.

ESAO konstatējusi, ka attiecīgais veco ļaužu nabadzības līmenis Latvijā ir ļoti augsts, it sevišķi cilvēku, kas vecāki par 75 gadiem, un sieviešu vidū. Pensiju pamata līmenis ir ļoti zems un nominālajā izteiksmē nav palielinājies jau vairāk nekā desmit gadus. Taču organizācija norāda, ka Latvijai ir ievērojamas iespējas palielināt pamata pensijas no esošā līmeņa, kurš sastāda 8% no vidējās algas valstī, līdz vidējam ESAO līmenim apmēram 20%.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Kas saņems pensijas pielikumu

ESAO piedāvā Latvijas valdībai samazināt 15 gadu iemaksu periodu, kurš nepieciešams minimālās pensijas saņemšanai, kā arī ieviest pensijas precētiem sakarā ar apgādātāja zaudēšanu.

Turklāt ESAO atzīmē, ka Latvijai pakāpeniski ir jāpalielina mikrouzņēmumu strādnieku iemaksas un jāizlīdzina pašnodarbināto pensiju iemaksas ar darba ņēmēju iemaksām.

Tāpat nepieciešams no jauna iekļaut galvenajā pensiju sistēmā dienesta vecuma sasniegšanas pensijas, jo gandrīz 40% šādu pensiju saņēmēju ir jaunāki par 50 gadiem un vairums no viņiem strādā. ESAO uzskata, ka šādam izņēmumam nav pietiekama pamatojuma.

Latvijas labklājības ministrs Jānis Reirs, komentējot ESAO ziņojumu, paziņoja, ka Latvijas pensiju sistēmas analīze būšot ļoti noderīga tās turpmākai attīstībai un pilnveidošanai. Pēc ministra domām, pensiju sistēmas vērtējums ir pietiekami labs, jo ESAO nonāca pie secinājuma, ka tās finanšu stabilitāti un noturība nākotnē ir nodrošinātas.

Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
"Ko viņi pīpē": latviešus sadusmoja 1 700 eiro liela pensija

Pēc ministra sacītā, mazo pensiju attiecīgi lielā skaita problēma ir labi zināma, un mērķis ir, lai situācija tiktu maksimāli uzlabota.

Latvijā ikmēnesi pensiju vidēji saņem 457 270 cilvēki. Pērn vidējā vecuma pensija sastādījusi 296,15 eiro. Ar nodokļiem neapliekamais pensiju minimums 2018. gadā sastāda 3 tūkstošus eiro gadā, jeb 250 eiro mēnesī, 2019. gadā tas tiks noteikts 3 240 eiro līmenī gadā, jeb 270 eiro mēnesī.

Saskaņā ar globālo pensiju indeksu, kuru sastādījusi franču finanšu korporācija Natixis. Latvija iekļuvusi pensionāriem sliktāko valstu TOP 10. Latvijas pozīcija izrādījusies sliktākā Baltijas valstu vidū: Igaunija kļuva 26. (65%), savukārt Lietuva — 31. (58%), kamēr Latvija ieņēmusi 33. vietu no 43 iespējamām.

 

Ziņu lente
0