Gada laikā Latvijas un Lielbritānijas policija izglābusi no verdzības 30 cilvēkus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policijas nodaļas cīņai pret cilvēku tirdzniecību un sutenerismu priekšnieks un Lielbritānijas Dārbšīras reģiona policijas konstebls pastāstījuši par kopīgo operāciju.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Latvijas un Lielbritānijas policijas pārstāvji intervijā Latvijas radio pastāstīja, kā noritēja izmeklēšana lietā par cilvēku tirdzniecību un vervēšanu darbam Lielbritānijā.

20. februārī Lielbritānijas un Latvijas policijas kopīgajā operācijā tika aizturēti pieci cilvēki. Viņi tiek turēti aizdomās par cilvēku tirdzniecību un vervēšanu darbam Lielbritānijā, kā arī atbrīvoti mūsdienu vergu tirgotāju upuri — sieviete un deviņi vīrieši, kuru darbs vairāk nekā pusgadu tika izmantots gandrīz bez maksas — viņi veica palīgstrādnieku pienākumus rūpnīcā Lielbritānijā.

Visā Eiropā tiek aizturēti nelegālie strādnieki - Sputnik Latvija
Visā Eiropā tiek aizturēti nelegālie strādnieki no Ukrainas

Lūk, ko pastāstīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 3.nodaļas cīņai pret cilvēku tirdzniecību un sutenerismu priekšnieks Armands Lubarts: "(Viņi bija) bezizejas situācijā, nerunāja angliski, baidījās, ka viņus izraidīs no valsts. Tāpat viņiem nebija, kur doties, daudzi viņu vidū bija bezpajumtnieki. Viņi samierinājās ar situāciju. Uz rokas viņi nesaņēma gandrīz neko. Viņi tika turēti mājās uzraudzībā, uz pilsētu varēja iziet tikai uzraudzībā. Viņiem deva elementāru ēdienu, cigaretes un alu. Tas bija viss."

Lielbritānijas un Latvijas policisti vienlaikus organizēja kratīšanu sēriju Latvijā un Lielbritānijā. Rezultātā arestētas trīs automašīnas un aizzīmogoti vairāki nekustamie īpašumi Jūrmalā. Latvijā aizturēti četri cilvēki aizdomās par cilvēku tirdzniecību, vēl viena sieviete arestēta Lielbritānijā — arī aizdomās par cilvēku tirdzniecību.

"Caur paziņām meklēja cilvēkus bez dzīves vietas, cilvēkus ar alkohola atkarību, kurus bija viegli savervēt, kā arī iegūt viņu kartiņas," — paskaidroja Lubarts. Jau pērn gan Latvijā, gan Lielbritānijā tika ierosināta krimināllieta par cilvēku tirdzniecību. Septembrī Lielbritānijā tika aizturēti seši cilvēki un atrasti desmit "vergi" no Latvijas. Tagad aizturēti citi cilvēki.

Lielbritānija - Sputnik Latvija
No verdzības Lielbritānijā atbrīvotie atteikušies atgriezties Latvijā

Čelss Četvinss, Dārbšīras reģiona policijas konstebls Latvijas radio 4 pastāstīja izmeklēšanas nianses:

"Lieta bija ļoti sekmīga. Pateicoties mūsu kolēģiem Latvijā, izdevās aizturēt par cilvēktirdzniecību aizdomās turamos. Pie šīs lietas strādājām gandrīz gadu — kopš pagājušā gada pavasara, kopā ar kolēģiem no Latvijas. Izdevies glābt 30 cilvēkus, kuri kļuva par vergu tirgotāju grupas upuriem. Prostitūcijā šie cilvēki netika izmantoti, lai arī citās lietās mums ir arī tādi gadījumi, — šie cilvēki tika ekspluatēti rūpnīcās kā palīgstrādnieki. Likums par mūsdienu vergu tirdzniecības veidiem pie mums Lielbritānijā pieņemts tikai 2015. gadā, tikai sākam to pielietot. Pēc mūsu likumiem par tādu noziegumu vainīgajiem draud brīvības atņemšana uz laiku no 6 līdz 12 gadiem."

Tiesa pieņems lēmumu par Latvijas iedzīvotāju izdošanu Lielbritānijai, kur viņi tiks saukti pie atbildības saskaņā ar Apvienotās Karalistes likumiem.

Ziņu lente
0