Sākas Liepājas metalurga mantas izsoles

© Riga Secondary School No 6 / Liepājas metalurgsЛиепайский металлург цех металлопроката
Лиепайский металлург цех металлопроката - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
23. februārī KVV Liepājas metalurga maksātnespējas procesa administrators Guntars Kors izsludinājis pirmās 6 nekustamā īpašuma pārdošanas izsoles.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Liepājas metalurga elektriskā tēraudkausēšanas ceha un tajā esoša kustamā īpašuma kā viena vesela pārdošanas izsole startēja 26. februārī. Tāpat izsolēs plānots pārdot četrus uzņēmumam piederošos nekustamā īpašuma objektus, vēsta BNN.

Elektriskā tērauda kausēšanas krāsns - Sputnik Latvija
Uzņēmumu "Liepājas metalurgs" plānots pārdot pa daļām

Elektriskā tēraudkausēšanas ceha sākumcena kopā ar aprīkojumu Brīvības ielā 94, Liepājā, ir 5,35 miljoni eiro. Tāpat vakar sākās nekustamā īpašuma pārdošanas izsoles Liepājā, Brīvības ielā 92A, 94A, 100 un 100B. Šo četru objektu sākumcena ir 313 000 eiro. Izsoles notiks portālā izsoles.ta.gov.lv. tās tiks slēgtas 28. martā, plkst. 13:00. Velmēšanas ceha īpašuma pārdošanas izsole notiks 20. martā, plkst. 12:00, Liepājā, Brīvības ielā 93. Sākumcena ir 1,33 miljoni eiro.

Iepriekš valsts premjerministrs Māris Kučinskis pauda viedokli, ka Latvija varētu atgūt apmēram trešdaļu summas, kura tika ieguldīta KVV Liepājas metalurga kombinātā, jeb apmēram 20 miljonus eiro. Pirmās ziņas par uzņēmuma finanšu problēmām parādījās jau 2013. gada janvārī. Tā paša gada jūlijā valdība sedza Liepājas metalurga kredītu 67,4 miljonu eiro apmērā itāļu bankai UniCredit un kļuva par faktisko apturētā uzņēmuma īpašnieku, kurā darbu zaudēja vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

2014. gada rudenī tika atrasts jauns investors ukraiņu KVV Group, tas uzņēmās 10 gadu laikā izmaksāt par rūpnīcu kopumā 107 miljonus eiro. Ražošana tika atjaunota 2015. gada februārī, taču jau pēc dažiem mēnešiem parādījās ziņas par jaunām problēmām.

Uzņēmuma Liepājas metalurgs cehs - Sputnik Latvija
"Liepājas metalurga" investors vēlas iekurt krāsni – par miljonu eiro

Kopš pērnā gada 16. septembra, kad tika oficiāli pasludināta uzņēmuma maksātnespēja, Latvijas valdība tā uzturēšanai iztērējusi vairāk nekā 3 miljonus eiro. Potenciālā pircēja vārds tiek turēts noslēpumā, nav zināms, no kādas valsts viņš ir un vai viņam ir pieredze metalurģijas nozarē. Taču Lursoft informācija liecina, ka šī gada 28. septembrī nodibināta AS "K-1 Liepaja Metallurgikal plant". Tās īpašnieki nav norādīti, taču informācija liecina, ka sabiedrības valdē strādā Izraēlas pilsonis Igors Šamiss, padomes priekšsēdētājs ir Krievijas pilsonis Iļja Trifonovs, viņa vietnieks — Krievijas pilsonis Dmitrijs Baranovs.

Zināms, ka Šamiss interesējies par "Liepājas metalurga" iegādi jau 2014. gadā. Uzņēmums "Liepājas metalurgs" nedarbojas jau vairākus gadus. Tā grūtības bija saistītas ne tikai ar sliktu tirgus konjunktūru, bet arī ar augsto elektroenerģijas cenu, kuras rezultātā "Liepājas metalurga" produkcija nebija konkurētspējīga. Vispirms uzņēmumu centās glābt investori no Latvijas, pēc tam — Ukrainas firma "KVV Group", taču 2016. gada 16. septembrī "Liepājas metalurgs" tika atzīts par maksātnespējīgu.

Ziņu lente
0