Vīķe-Freiberga un Ulmanis dzīvo graustos

© Sputnik / Sergey MelkonovВид на Памятник Свободы и улицу Бривибас
Вид на Памятник Свободы и улицу Бривибас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts piešķīrusi Latvijas eksprezidentiem Vairai Vīķei-Freibergai un Guntim Ulmanim dzīvokļus mājā, kas atrodas uz sabrukšanas robežas.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Ēka Rīgā, Brīvības ielā 38 nav vienīgā pilsētā, kam draud sabrukšana. Taču citu "graustu" vidū šī ēka izceļas ar to, ka tajā dzīvo divi bijušie valsts prezidenti – Vaira Vīķe-Freiberga un Guntis Ulmanis, kam valsts piešķīrusi dzīvokļus, vēsta Grani.lv.

Rīgas centrā varētu nobrukt vēl viena ēka - Sputnik Latvija
Rīgas centrā varētu nobrukt vēl viena ēka

Jāpiebilst, ka līdz 2013. gadam – līdz brīdim, kad jaunie likuma grozījumi šo normu atcēla – Latvija piešķīra mājokļus eksprezidentiem, taču Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers dzīvokļus saglabāja, jo pirms grozījumiem pieņemtajam likumam nav atpakaļejoša spēka.

Ēka, kas atrodas netālu no Ministru kabineta, pieder septiņiem līdzīpašniekiem: Latvijas Finanšu ministrijai, trim juridiskām un trim fiziskām personām.

Rīgas domes Īpašuma departamenta Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Gailīte pastāstīja, ka mājas pārvaldnieks ir SIA "NIRA fonds apsaimniekošana".

2018. gada februārī pārvaldnieks iesniedza slēdzienu, kurā norādīts, ka ēkas fasādes stāvoklis kopumā ir apmierinošs, bojātas tikai atsevišķas apmetuma zonas un karnīzes elementi, kas apdraud cilvēkus.

Slēdzienā minēts, ka fasādes bīstamos elementus nepieciešams demontēt. Taču īpašnieku kopsapulcē tika nolemts fasādi neatjaunot. Ēka apdraud pilsētas iedzīvotājus, tāpēc Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija nolēma klasificēt māju kā "B kategorijas degradējušu ēku" un aplikt tās īpašniekus ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli 3% apmērā.

Uzmanību, grausti

Rīgas ēka - Sputnik Latvija
Nekustamā īpašuma nodoklis: īpašums ar konfiskāciju

Iepriekš vēstīts, ka strauji degradē arī piecstāvu ēka Rīgas centrā, Marijas ielā 6. Vairāk nekā 100 gadus vecās mājas īpašniekiem nākas maksāt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli – 17 203 eiro gadā, taču viņi neplāno ēkas remontu. Grausta īpašniekus nemulsina pat tas, ka no ēkas jumta jau birst fasādes fragmenti, apdraudot garāmgājēju dzīvību.

Izeja no situācijas tomēr atrasta: uz ēkas fasādes tika uzbūvētas stalažas un uzstādīti kājāmgājēju tuneļi. Jautājums par nama remontu vēl joprojām nav atrisināts.

Arī ēka Brīvības ielā 88 draud sabrukt tieši uz trotuāra un braucamās daļas, turklāt var ciest cilvēki, kuri dzīvo ēkas pirmajā stāvā. Māja atzīta par "vidi degradējošu" jau 2015. gadā, taču īpašnieks – SIA MJ Development так vēl joprojām nav sākusi remontu.

Ziņu lente
0