Apstiprināts profesiju saraksts, kurās var piesaistīt ārzemniekus

© Sputnik / Игорь Онучин / Pāriet pie mediju bankasZveinieks
Zveinieks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret IT speciālistu piesaisti iebilda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, pret zinātnieku iekļaušanu sarakstā – Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, taču valdība šos iebildumus nav ņēmusi vērā.

RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Ministru kabinets otrdien apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto profesiju sarakstu, kurās prognozēts ievērojams darbaspēka deficīts un kurām atļauts piesaistīt darbaspēku no citām valstīm, raksta rus.db.lv.

Ārvalstu darba ņēmējus varēs piesaistīt 237 profesijās tādās jomās kā zinātne, fizika, ķīmija, matemātika, statistika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, apstrādes rūpniecība, elektrotehnoloģijas, elektrotehnika, būvniecība, finanšu analīze, zvejas kuģu vadība, gaisa kuģu piloti un tehniskās apkopes personāls.  Sākotnēji dokumentā tika minētas 303 profesijas.

Высшее образование - Sputnik Latvija
Latvijā trūkst apmēram 10 tūkstoši eksakto zinātņu speciālistu

Pēc diskusijām ar medicīnas darbinieku organizācijām mediķi tika izslēgti no saraksta. Pēc Ekonomikas ministrijas aprēķiniem, kopumā Latvija varētu piesaistīt aptuveni 300 viesstrādnieku.

Pret IT speciālistu piesaisti  iebilda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, pret zinātnieku iekļaušanu sarakstā — Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, taču valdība nav ņēmusi vērā šos iebildumus.

Latvijā pēdējās desmitgadēs vērojama darbaspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās, un dažas nozares cenšas aktīvi piesaistīt ārzemniekus, tomēr lielākoties tas ir nekvalificēts fizisks darbs.

Intelektuālo un labi apmaksājamo profesiju pārstāvju vidū Latvijā ierodas tikai IT speciālisti.

Latvijas sabiedrībā jau vairākus gadus notiek diskusijas par nepieciešamību piesaistīt darbiniekus no ārvalstīm, tomēr viedokļi par to dalās — daudzi uzņēmumi ir gatavi pieņemt viesstrādniekus, taču ir arī šīs idejas pretinieki.    

Ziņu lente
0