"Latvijas iekšējā lieta": Eirogrupa nekomentē Rimšēviča lietu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasECB
ECB - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briselē uzskata Latvijas Bankas vadītāja arestu un viņa apsūdzēšanu korupcijā par Latvijas iekšējo lietu – par to paziņoja Eirogrupas vadītājs un Eirokomisijas pārstāvis.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Eirozonas valstu finanšu ministru padome (Eirogrupa) uzskata situāciju Latvijas banku sistēmā par valsts iekšējo jautājumu, paziņoja Eirogrupas vadītājs Mario Senteno preses konferencē, vēsta RIA Novosti.

"Eirogrupu informēja (par situāciju), kā arī par to, ka Latvijas Centrālās bankas darbs nav skarts. Es vēlos uzsvērt, ka šajā posmā tas valsts iekšējais jautājums," atbildēja viņš uz jautājumu, vai Eirogrupa apspriedusi situāciju banku sistēmā Latvijā.

Ministru Kabinets - Sputnik Latvija
Latvijā opozīcija uzskata, ka ir nobriedis jautājums par valdības atkāpšanos

Iepriekš Eirokomisijā tāpat nosauca par "iekšējo lietu" Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu.

"Kas attiecas uz vadītāju — tā ir nacionālo tiesībsargājošo iestāžu lieta," pateica pirmdien žurnālistiem Briselē Eirokomisijas oficiālais pārstāvis Margaritiss Shinass.

Rimšēvičs, kurš tāpat ir Eiropas Centrālās bankas valdes loceklis, tiek turēts aizdomās kukuļu pieprasīšanā un pieņemšanā lielos apmēros. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic informācijas pārbaudi par to, ak Rimšēvičs un bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds izspieda kukuļus no lielākā Norvik bankas akcionāra Grigorija Guseļņikova.

Piektdien, 16. februārī, KNAB darbinieki veica kratīšanu Rimšēviča darba kabinetā un pie viņa mājās. Sestdien Latvijas Bankas vadītājs pavadīja ap astoņām stundām Biroja ofisā, pēc kā tika ievietots izmeklēšanas izolatorā. Vakar vakarā viņš tika izlaists par drošības naudu 100 tūkstošu eiro apmērā, kurus samaksājis nezināms draugs.

Guseļņikovs - Sputnik Latvija
Norvik bankas īpašnieks par Rimšēviča lietu: tam bija jānotiek

Facebook publicētajā paziņojumā Guseļņikovs apsūdz Latvijas augstākos finanšu sektora ierēdņus (taču nenosaucot vārdus) bēdīgajā stāvoklī, kurā atrodas valsts banku sistēma.

"Latvijas banku sistēma šo 25 gadu laikā pārdzīvojusi pārāk daudz skandālu — no vadošo banku bankrota ar caurumiem bilancēs simtiem miljonu eiro apmērā līdz naudas līdzekļu atmazgāšanai rūpniecības apmēros, kuri mērāmi desmitiem gadu un desmitiem miljardu eiro. Balstoties uz internacionālo darba pieredzi dažādās valstīs kopumā un, tostarp, Latvijā, mēs esam dziļi pārliecināti, ka kaut kas tamlīdzīgs nav iespējams bez daudzu regulatora augstāko amatpersonu dalības," uzrakstīja viņš.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis aicināja Rimšēviču atkāpties no amata.

"Lai samazinātu negatīvo ietekmi, kāda ir radīta ne tikai Latvijas finanšu sektoram, bet arī valsts reputācijai kopumā, Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam ir jāatkāpjas no amata," paziņoja pirmdien žurnālistiem Vējonis.

Viņš piebilda, ka vainīgos ir jāsauc pie atbildības.

"Mūsu mērķis ir tiesiska valsts. Tāpēc tiesībsargājošām un finanšu kontroles iestādēm ir jāturpina uzsāktais darbs neatkarīgi, profesionāli, principiāli un operatīvi, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs būtu pārliecināts, ka neatkarīgi no amata, statusa un ietekmes, koruptīvas un krimināli sodāmas rīcības netiks pieļautas un vainīgie tiks saukti pie atbildības," pateica Vējonis.

Ziņu lente
0