Rīgas dome ieguvusi savā īpašumā Āgenskalna tirgu

© Sputnik / Victor PetrovskyАгенскалнский рынок
Агенскалнский рынок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Centrāltirgus nodos Āgenskalna tirgus paviljonu un tā blakus esošo teritoriju Rīgas domes īpašumā.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Pirmdien, 5. februārī Rīgas domes Īpašuma departaments izbraukuma sēdē pārņems no Rīgas Centrāltirgus savā īpašumā Āgenskalna tirgus paviljonu un tā blakus esošo teritoriju, kura atrodas Rīgā, Nometņu ielā 64, vēsta Baltnews.lv.

Āgenskalns - Sputnik Latvija
Āgenskalns: Vāgnera iemīļotā vieta nemīlamajā Rīgā

Pēc Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas, izbraukuma sēdē un paviljona apskatē piedalīsies Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs, Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks un Īpašuma departamenta atbildīgie speciālisti.

Rīgas dome 24. janvārī apstiprināja Īpašuma departamenta lēmumu par Āgenskalna tirgus pāriešanu tās īpašumā un jaunas izsoles organizēšanu par šī nekustamā īpašuma īres tiesību pārdošanu uz 30 gadu termiņu.

Ušakova cerības

Iepriekš Rīgas mērs un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs paziņoja, ka par vislabāko variantu Āgenskalna tirgum kļūs ilgtermiņa apakšīre. Rīgas mērs pauda cerību, ka parādīsies kāds uzņēmējs ar labu reputāciju, kurš būs gatavs sniegt nepieciešamo finansējumu tirgus rekonstrukcijai.

Eiro banknotes un kalkulators - Sputnik Latvija
Valsts kontrole pārbaudīs Rīgas domes tēriņus

Tāpat Ušakovs atzīmēja, ka, ņemot vērā esošo tirgus stāvokli, to izdosies no jauna atvērt kā tirdzniecības vietu ne agrāk, kā līdz esošās Rīgas domes vadīšanas beigām. Āgenskalna tirgus ir vecākais un lielākais Pārdaugavā. Paviljons, kurš uzbūvēts pēc Rīgas arhitekta Reinholda Šmēlinga projekta, tika atvērts 1925. gadā. Ēka uzcelta jūgendstilā.

Iepriekš tika ziņots, ka pērnā gada novembra beigās Rīgas dome paziņoja, ka tirgus tiek slēgts uz rekonstrukciju: saskaņā ar 2015. gadā noslēgto līgumu, nomniekam bija pienākums veikt noteiktus remontdarbus un ieguldīt līdzekļus tirgus tehniskā stāvokļa uzlabošanā, taču viņš neizpildīja šīs saistības, pieļaujot īpašuma bojāšanu, un līgums ar viņu tika lauzts.

Iespējamas mahinācijas

Toreiz eksperti apstiprināja, ka ēka ir sliktā stāvoklī, taču atzīmēja, ka to iespējams restaurēt, neslēdzot to. Taču darbi ir jāuzsāk pēc iespējas ātrāk.

Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas dome apsvērs piedāvājumu pārsēdināt rīdziniekus laivās un kuteros

Sabiedrība nostājās ekspertu pusē un tāpat pieprasīja Rīgas pārvaldei izstrādāt Āgenskalna tirgus attīstības plānu ar tā funkcionēšanas saglabāšanu. Sabiedrības iniciatīvu portālā pat tika izveidota petīcija "Par Āgenskalna tirgus glābšanu", kas šodien savākusi vairāk nekā divus tūkstošus balsu.

Savukārt opozīcijas partija Latvijas reģionu apvienība (LRA) sarīkoja piketu pie Rīgas domes ar analoģisku saukli "Glābsim Āgenskalna tirgu", jo partijas locekļiem radās šaubas par pilsētas varas iestāžu godīgumu. LRA nolēma, ka Rīgas mērs Ušakovs grasās nodot tirgus ēku "Saskaņas" partijai tuvajiem uzņēmējiem, kuras vadībā viņš atrodas.

Taču Rīgas vicemērs Andris Ameriks žurnālistu intervijā paziņoja, ka nekādu spekulāciju par tirgus tematu nebūšot, ēka netiks nojaukta, un tās vietā neuzbūvēs nekādus jaunus tirdzniecības centrus, tieši otrādi, varas iestādes darīs visu iespējamo, lai tirgus attīstītos.

Ziņu lente
0