Esi miris? Tad ej strādāt! E-veselības sistēma atkal sagādā pārsteigumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nu jau veselu mēnesi darbojas veselības aprūpes elektroniskā sistēma, un visu šo laiku tā atrod, ar ko pārsteigt gan pacientus, gan ārstus.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. No 1. janvāra ārstiem visi ieraksti jāizdara digitālajā sistēmā, taču tajā vēl joprojām ir virkne kļūdu, vēsta gorod.lv.

Par vienu no jaunās sistēmas dīvainībām pastāstīja ķirurgs Valdis Skulte.

Agrāk, ja cilvēks slimības laikā aizgāja viņsaulē, ārsti ar roku izdarīja ierakstu par nāvi slimības lapā. Patlaban to izdarīt nav iespējams, ārsti izmanto elektronisko dokumentu aprites sistēmu. "Lai slimības lapa tagad stātos spēkā un cilvēki varētu saņemt naudu, sistēma piedāvā tikai divas iespējas: vai nu cilvēks turpina slimot, vai atsāk darbu," — stāsta Valdis Skulte.

Tātad tagad ārsti ir spiesti mirušos izrakstīt darbā.

Darbs pie datora - Sputnik Latvija
Hakeris: e-veselība – tas ir šausmas un 14 miljoni eiro, kas aizlidojuši skurstenī

Nacionālais Veselības dienests skaidro, ka darba devēji saņem informāciju par savu darbinieku saslimšanu tikai elektroniskā veidā. Pat ja cilvēks ir miris, slimības lapa tiek slēgta, un informācija automātiski nonāk VID. Tādējādi darba devējam ir iespēja pārbaudīt slimības lapas periodu. Pierādīt, ka cilvēks nav ieradies darbā nāves rezultātā, iespējams ar atbilstošas apliecības palīdzību.

Latvijas ārsti kritizēja veselības aprūpes elektroniskā sistēmu jau pirms tās ieviešanas, ģimenes ārsti pat streikoja vairākus mēnešus — viņi atteicās ar to strādāt. Pēc sistēmas ekspluatācijas sākuma attiekme pret to ir tikai pasliktinājusies, un Latvijas Ārstu biedrība pat palūdza izveidot Saeimas izmeklēšanas komisiju, lai sauktu vārdā personas, kas vainojamas par sliktu e-veselības sistēmas darbību.

Iepriekš vēstīts: grūtības radīja apstāklis, ka ģimenes ārsti nevar izrakstīt pacientiem lētākas zāles e-veselības sistēmas īpatnību dēļ, jo tā demonstrē tikai preparātu tirdznieciskos nosaukumus nevis aktīvās vielas.

Ziņu lente
0