Swedbank: Latvijas iedzīvotāji priecājas, ja var savilkt galus kopā

© Pixabay / schuldnerhilfeTukšas kabatas
Tukšas kabatas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Latvijas iedzīvotāji savu finansiālo stāvokli vērtējuši optimistiski: atzīmēta ienākumu palielināšanās, pārmaiņas darbā un iespēja izvilkt no vienas algas līdz otrai.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Swedbank sagatavotais pētījums "Ģimenes budžeta pārskats" liecina, ka šis gads Latvijas iedzīvotājiem no finansiālā viedokļa bijis veiksmīgāks nekā pēdējie pieci gadi, ziņo Tvnet.lv.

Pētījumā noskaidrojies, ka 2017. gadā 30% Latvijas iedzīvotāji bijuši apmierināti ar savu finansiālo stāvokli. Par līdzekļu trūkumu pārsvarā nesūdzas ekonomiski aktīvi cilvēki vecumā no 18 līdz 25 gadiem, kā arī privātā sektora darbinieki.

Ar ģimenes ienākumu palielināšanos varēja palepoties 37% pētījuma dalībnieku, 22% paziņoja, ka darba vietā notikušas pārmaiņas uz labo pusi, 21% nopriecājies par iespēju izvilkt no vienas algas līdz otrai.

Aptauja - Sputnik Latvija
Vairums latviešu uzskata, ka varas iestādes neciena sabiedrības viedokli

Neapmierināti izrādījušies 20% Latvijas iedzīvotāju. 72% respondentu norādīja, ka ģimenes budžetu negatīvi ietekmē pārtiks produktu cenas, 63% — ikmēneša izdevumi par mājokli, 56% aptaujāto norādīja, ka negatīvu faktoru veido transporta izdevumi. Swedbank Finanšu instituta vadītājs Reinis Jansons pastāstīja, ka ekonomiskā situācija valstī uzlabojas. Pēc viņa vārdiem, mājoklis, pārtika un transports ir Latvijas iedzīvotāju izdevumu galvenās grupas, tāpēc cilvēki pārsvarā atzīmē to ietekmi ģimenes budžetā.

Iepriekš vēstīts, ka aptauja, ko šī gada decembrī organizēja Gudriem.lv, norādīja, ka materiālais stāvoklis uzlabojies 51,5% Latvijas iedzīvotāju, 14,9% atzīmēja, ka finansiālais stāvoklis pasliktinājies, bet trešā daļa respondentu paziņoja, ka spiesti taupīt, lai nodzīvotu līdz algai. Pie tam katrs trešais valsts iedzīvotājs uzsvēra: ja alga būtu par 150-300 eiro lielāka, taupīt nenāktos.

2016. gadā Tirgus un sabiedriskā viedokļa pētījumu centra SKDS publicētās aptaujas rezultāti liecināja, ka 46% Latvijas iedzīvotāji uzskata savu materiālo stāvokli par sliktu, tikpat daudzi norādīja, ka ir nodrošināti, bet 9% savu finansiālo stāvokli novērtēt nevarēja.

Ziņu lente
0