Kā izbojāt svētkus: bīstamas dāvanas, kuras apdraud veselību

© Aurélien SelleRotaļlieta "Santa Klauss"
Rotaļlieta Santa Klauss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērkot dāvanas pirmssvētku drudža laikā, var ļoti viegli iegādāties preci, kura izrādīsies ne vien nekvalitatīva, bet gan bīstama veselībai.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Preču zīmju patentu pilnvarotā Rūta Olmane iesaka neveikt neapdomātus pirkumus un ar īpašu uzmanību izturēties pret dāvanu izvēli, jo, pērkot nekvalitatīvu preci, var pazaudēt ne vien naudu, bet arī veselību, vēsta Tvnet.lv.

Pēc Olmanes sacītā, visbiežāk bīstami pakaļdarinājumi sastopas alkoholisko preču, kosmētisko līdzekļu un bērnu rotaļlietu vidū. Taču tas vēl nav viss, kaitējumu veselībai var nodarīt pat apģērbs, apavi un juvelierizstrādājumi.

Laimas Labdarības namiņš - Sputnik Latvija
Pasteidzieties darīt labu: pie Laimas pulksteņa atvēries labdarības namiņš

Jābūt sevišķi uzmanīgiem, iegādājoties dāvanai rotaļlietas bērniem, jo bērna veselību nenopirksi par ietaupītajiem 10 vai 20 eiro. Tostarp, jāuzmanās no aizdomīga izskata elektroniskajām rotaļlietām — tās var uzsprāgt.

"Vai lieta ir tā vērta, ja prieka vietā pēc mēneša kļūst bērnam bīstama vai uzsprāgst?" uzsver Olmane.

Tāpat var viegli uzķerties uz viltojumu, pērkot smaržas, it sevišķi, ja veikt pirkumu caur sociālajiem tīkliem, piemēram, Facebook vai Instagram. Šeit ir viegli uzķerties uz milzīgo atlaižu un smieklīgo cenu āķa un iegādāties skaistu flakoniņu ar nezināma sastāva šķidrumu iekšā. Un tā kā parfimērija tiek uzklāta uz ādas, viltojums var izraisīt stipru alerģiju, un varbūt pat vēl ko sliktāku. Tas pats ir ar kosmētiku.

Galvenais ir saprast, ka kvalitatīva prece nevar būt lēta. Slavenu ražotāju preces, kuru cena parastajos veikalos ir 100 eiro, pasūtot internetā, nevar pazaudēt vairāk par pusi savas vērtības, tam ir jāpievērš īpaša uzmanība.

Olmane uzsvēra, ka šobrīd veikalos reti var sastapt viltojumu, savukārt internetā to ir pārpārēm.

"Nopērkot viltojumu internetā, mēs neiegūstam cerēto kvalitāti un gadījumā, ja rodas problēmas, mums nav iespēju vērsties pie ražotāja, lai iesniegtu savas pretenzijas," paziņoja eksperte.

Santa Klauss. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Princis Viljams nodeva sava dēla vēstuli Santa Klausam

Iepriekš tika ziņots, ka dažādu zīmolu preču viltojumi ik gadu Latvijas ekonomikai rada zaudējumus, kuri pārsniedz 141 miljonu eiro. Viltotu apavu un apģērbu ražošana paliek visizplatītākā Latvijā un rada valstij lielus zaudējumus.

Otra populārākā viltotā produkcija sastopama parfimērijā. Savukārt pēdējā laikā tirgu pārpildījušas viltotas elektropreces, medikamenti un automašīnu detaļas.

Latvijā pakaļdarinājumi nonāk lielākoties no Turcijas, Ķīnas, Indijas, Singapūras, AAE, Lietuvas un Polijas.    

Ziņu lente
0