Ģimenes ārsti nolēma pārtraukt streiku

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабастовка семейных врачей - Рижская поликлиника
Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģimenes ārsti nolēma pārtraukt streiku, taču izvirzīja Nacionālajam veselības dienestam virkni prasību, kuru neievērošana draud ar jauniem nemieriem.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) lika pārtraukt streiku, izvirzot virkni prasību un piedraudot atsākt streiku, ja šīs prasības netiks izpildītas, vēsta Baltnews.lv

Pēc Ģimenes ārstu asociācijas prezidentes Sarmītes Veides sacītā, asociācijas locekļi nobalsoja par streika izbeigšanu piektdien, 1. decembrī, taču izvirzīja dažus nosacījumus Nacionālajam veselības dienestam. Tostarp, ģimenes ārsti pieprasīja noslēgt ar viņiem līgumu par veselības aprūpes pakalpojumiem 2018. gadam, kā arī saskaņot elektroniskās veselības aprūpes sistēmas (EVAS) līguma nosacījumus.

Veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Čakša: streikojošie ārsti vēlas palikt uzmanības centrā

Tika nolemts sākt elektronisko slimības lapu un recepšu izmantošanu, ar nosacījumu, ka receptes izrakstīšana neaizņems vairāk par 60 sekundēm janvārī un 30 sekundēm februārī. Attiecībā uz slimības lapām, asociācija nolēma izsniegt pacientiem dokumentus papīra veidā, veicot par to ierakstu kartītē, lai apmeklētāji nezaudētu laiku, kamēr ārsts aizpilda elektronisko dokumentu.

Turklāt asociācija reģistrēs EVAS tehniskās problēmas un nosūtīs apkopoto informāciju Nacionālajam veselības dienestam.

Ģimenes ārstu protests sākās 3. jūlijā. Neapmierinātības vilni izraisīja darba apmaksas sistēmas, darba kārtības organizēšana un elektroniskās veselības aprūpes sistēmas ieviešana. Ārsti solīja, ka protestēs līdz brīdim, kamēr netiks panākta vienošanās ar Veselības ministriju. 19. jūlijā mediķi sākuši lēno streiku, kura laikā ierobežoja pacientu apkalpošanu.

Oktobra sākumā Latvijas Veselības ministrija piedāvāja LĢĀA no 1. janvāra palielināt kapitācijas summu par 1,25-1,60 eiro par katru reģistrēto pacientu ar nosacījumu, ka ārsts izpildīs noteiktus kritērijus. Toreiz Veide atzīmēja, ka šiem kritērijiem atbilst tikai trešdaļa Latvijas ģimenes ārstu.

Ziņu lente
0