Andris Ameriks: problēmas ar latviešu valodu ir pedagogiem, nevis skolēniem

© Sputnik / Evgeny Epanchintsev / Pāriet pie mediju bankasКонтрольная работа в школе
Контрольная работа в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas vicemērs Andris Ameriks kopumā atbalsta ieceri ieviest latviešu valodu kā vienīgo mācību valodu vidusskolās. Pēc viņa domām, skolēniem mazākumtautību skolās grūtības neradīsies.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Rīgas vicemērs Andris Ameriks uzskata, ka skolu pāreja pie mācībām latviešu valodā pārsvarā sagādā grūtības pedagogiem, nevis skolēniem, vēsta nra.lv.

"Domāju, ka lielākajai daļai skolēnu tas nesagādās nekādas grūtības. Lielākā problēma varētu būs skolotāju sagatavošana spējai pasniegt latviešu valodā. Un problēmas risinājumam Rīgas dome paredzējusi līdzekļus nākamā gada budžeta projektā krievu skolu skolotājiem, lai padziļinātu viņu zināšanas latviešu valodā," – teica Ameriks.

Viņš atzīmēja, ka Rīgā ir grūtības ar skolām atsevišķos rajonos, piemēram, Bolderājā, kur ir tikai viena latviešu skola ar nepietiekamu skolēnu skaitu, taču pāreja uz mācībām latviešu valodā palīdzēs problēmas atrisināt.

"Mēs rēķināmies, ka Rīgā 114 skolas varētu nepalikt, to skaits samazināsies," – teica politiķis.

Митинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык - Sputnik Latvija
Petīcija par bilingvālās izglītības saglabāšanu nav savākusi pietiekami daudz balsu

Iepriekš pilsētas vicemērs paziņoja, ka Rīgas dome nav pionieris, kurš nostāsies miera stājā un metīsies pildīt uzdevumu, un nesteigsies skolu tīkla reorganizācijas jautājumā galvaspilsētā.

Oktobra sākumā valdošā koalīcija atbalstīja izglītības reformas koncepciju, kas paredzēja pakāpenisku pāreju pie mācībām latviešu valodā. Saskaņā ar ieceri, no 2020./21. mācību gada visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, pie tam mazākumtautību skolās tiks saglabāta iespēja apgūt dzimto valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītos priekšmetus. Izglītības un zinātnes ministrija iecerējusi līdz šī gada beigām iesniegt Ministru kabinetā normatīvo aktu grozījumus, kas saistīti ar plānoto pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās.

Plānoto skolu reformu Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji vērtē negatīvi.

Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika sākta parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu skolās.

В школьном кабинете - Sputnik Latvija
Braucam prom: vecāki nav gatavi latviskot bērnus

Izglītības ministrija ierosina arī optimizēt skolu skaitu Latvijā, ņemot vērā skolēnu trūkumu. Pēc ministra Kārļa Šadurska vārdiem, bērnu skaits Latvijā patlaban esot pietiekams tikai 130 vidusskolām, taču to skaits valstī pārsniedz 300. Liekajām skolām esot jāpiešķir pamatskolu statuss vai tās jāslēdz.

Iepriekš Šadurskis paziņoja, ka skolu skaits jāsamazina ne tikai lauku apvidū, bet arī Rīgā. Galvaspilsētā pašlaik strādā aptuveni 80 vidusskolas, un tas, pēc viņa domām, esot par daudz. Šadurskis uzskata, ka katrā Rīgas mikrorajonā esot vajadzīga tikai viena vidusskola un vairākas pamatskolas.

Ierosinājums veikt Rīgas skolu optimizāciju jau vairākkārt izraisījis Šadurska un Rīgas mēra Nila Ušakova polemiku. Ušakovs paziņoja, ka šāda politika novedīs pie vienīgās krievu vai latviešu skolas likvidācijas mikrorajonā, un pašvaldība to nevar pieļaut.

Ziņu lente
0