Arvien biežāk tiek aplaupītas privātmājas: policijas padomi

© Sputnik / Sergey MelkonovMāja
Māja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā pusotra mēneša garumā Rīgas un Zemgales reģionā palielinājies zādzību skaits privātmājās, paziņoja Latvijas Valsts policija.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Raizes izraisošā tendence, kura novērojama pēdējā laikā Rīgas un Zemgales reģionā, saistīta ar zādzībām, kuras tiek veiktas privātmājās. Pēc policijas darbinieku novērojumiem, noziegumi visbiežāk notiek brīdī, kad saimnieks jau atrodas mājā un ir atslēdzis apsardzes signalizāciju.

Īpaši zagļu redzes lokā iekļūst mājas, kuras atrodas meža tuvumā, jo pēc zādzības tur ir ērtāk ātri nozust. Sakarā ar šo tendenci policijas darbinieki lūdz iedzīvotājus nekavējoties ziņot par aizdomīgām personām un automašīnām.

Automobiļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuviešu mašīnu aizdzinēji zog automobiļus Latvijā

Saskaņā ar policijas datiem, šobrīd statistika liecina, ka Rīgas un Zemgales reģionā laika posmā no 1. oktobra līdz 16. novembrim notikušas 33 zādzības privātmājās. Netiek izslēgts, ka palielinājušais zādzību skaits saistīts ar rudens laikapstākļiem, kuri mūs, diemžēl, īpaši nelutina — apmākušās un īsās dienas atvieglo laupītāju "darbu".

Privātmājās zagļi iekļūst dažādos veidos — caur izsistu logu, izspiežot loga rāmi vai caur terases durvīm, izlaužot ārā durvju slēdzeni vai, piemēram, iekļūstot caur mājas otrā stāva logu, kamēr saimnieks atpūšas pirmajā stāvā.

Protams, klasiskā gadījumā zādzība tiek pastrādāta, kamēr saimnieks nav mājās, taču pēdējā laikā ļaunprāši kļuvuši nekaunīgāki un iekļūst dzīvesvietā brīdī, kad saimnieks jau ir iekšā un ir atslēdzis apsardzes signalizāciju.

Kamēr saimnieks nodarbojas ar kaut ko mājas pirmajā stāvā, zagļi mierīgi iznes visas vērtslietas no otrā stāva. Tas, pēc kārtības sargu domām, runā par to, ka ļaunprāši izvēlas māju, kuru grasās aptīrīt, jau kādu laiku pirms aplaupīšanas, tādēļ jābūt vērīgākiem, kad jūs pamanāt tuvumā dīvainus garāmgājējus vai automašīnas.

Tāpat policijas darbinieki sniedz Latvijas iedzīvotājiem dažus padomus, kā saglabāt savu īpašumu veselu un neskartu:

1. Nekavējoties ziņot policijai par redzētām aizdomīgām personām un automašīnām;

2. Laikā, kad mājās neviena nav, neatstāt logus vēdināšanas režīmā, jo viens no populārākajiem veidiem, kā ļaundari iekļūst mājoklī, ir atspiežot vēdināšanas režīmā atstātus logus un nenoslēgtas balkona durvis. Parasti tas notiek mājokļa pirmajā stāvā. Aizvērt logus un aizslēgt balkonu durvis ir sevišķi svarīgi brīžos, kad dodaties prom uz ilgāku laiku;

Centrāltirgus - Sputnik Latvija
Nepirksi? Piespiedīsim! "Smaržu tirgotāji" draud ar nazi

3. Diennakts tumšajā laikā ieteicams aizvilkt aizkarus, lai zagļi nevarētu izpētīt mājas iekārtojumu un vērtīgās mantas. Pirms zādzības izdarīšanas ļaundari bieži vien iepriekš nolūko konkrēto mājokli. Tāpēc ir svarīgi vakaros turēt aizvērtus aizkarus un žalūzijas. Īpaši tas attiecas uz privātmājām, caur kuru lielajiem logiem vakaros ikviens garāmgājējs var redzēt, kādi cilvēki tur dzīvo, kādas ir mantas un var aplūkot pat istabu plānojumu, iegūstot vērtīgu informāciju plānotajam noziegumam. Tāpat varat imitēt mājas iedzīvotāju klātbūtni, piemēram, atstājot ieslēgtu gaismu;

4. Nodrošināt mājas un saimniecības ēkas ar video novērošanas kamerām, signalizāciju vai kustības sensoriem;

5. Nekavējoties informēt policiju arī par neizdevušos zādzības mēģinājumu;

6. Vērtīgās mantas glabāt seifā, kas ir atbilstoši nostiprināts pie kādas konstrukcijas;

7. Mājas pirmā stāva logus aplīmēt ar drošības plēvi;

8. Arī privātmāju teritorijā esoša suņa klātbūtne var atbiedēt zagļus, jo tie pievērš apkārtējo uzmanību un atsevišķos gadījumos zagļi nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim.    

Ziņu lente
0